کف پای صاف چیست در برخی از کودکان کف پای صاف بسیار شایع است و حین ایستادن و یا راه رفتن هرگز در پای خود قوس ایجاد نمیکنند و اگر بخواهید به رد پای فردی با کف پای صاف نگاه کنید، یک رد پای صاف و محکم بدون هیچ فرورفتگی در طرفین داخلی پاها مشاهده خواهید کرد که نشان دهنده از بین رفتن قوس طبیعی کف پا است. اگرچه بسیاری از افراد از داشتن کف پای صاف هیچ عارضه بدی ندارند، برای برخی دیگر کف پای صاف چندان خوش شانس نیست و گاهی مشکل ساز میشود.
کف پای صاف میتواند دردناک شود و حتی منجر به بی ثباتی مچ پا و بد شکلی پا شود. این وضعیت همچنین میتواند بر نحوهی راه رفتن فرد تأثیر بگذارد و اگر این حالت مختل یا ناخوشایند شود، حرکت کردن و راه رفتن به یک دردسر واقعی تبدیل میشود.
فهرست مطالب
پاها عضوی از بدن هستند که به خوبی طراحی شدهاند که فرد را به جایی که نیاز دارد میبرند، به فرد این امکان را میدهند که کار و فعالیت کنند و در اصل فرد را در طول زندگی حمل میکنند.
هدف قوس کف پا این است که به پاها اجازه دهد وزن بدن را به صورت متعادل و در عین حال انعطافپذیر تحمل کنند و در حین راه رفتن یا دویدن فرد را به سمت جلو سوق دهند. قوسهای کف پا ترکیبی از ماهیچهها، رباطها، تاندونها و استخوانها هستند.
صحبت در مورد قوس کف پا نیز کمی مبهم است، زیرا کف پا در واقع به سه قوس مجهز است:
قوس داخلی
قوس جانبی
قوس عرضی قدامی
قوسهای داخلی و جانبی در طول پا بالا و پایین میروند، در حالی که قوس عرضی قدامی از روی پا میگذرد و میتوانید همه کارها را از پیادهروی گرفته تا پرش و دوی سرعت انجام دهید و به عنوان ضربه گیر نیز عمل میکنند.
ممکن است هرگز در دوران کودکی قوس طبیعی کف پا تشکیل نشود، یا ممکن است پاهایتان به مرور زمان صاف شده باشد، در نتیجه آسیب ترومایی یا زندگی با برخی بیماریهای مزمن مانند دیابت، فشار خون بالا و آرتروز ممکن است باعث ایجاد صافی کف پا شود. اگر چاق هستید و همچنین در دوران بارداری، قوس کف پا ممکن است به سمت داخل و به سمت زمین انحراف پیدا کنند. علت صافی کف پا هر چه باشد، مشکلاتی از درد گرفته تا ناهنجاریها ممکن است رخ دهد، از جمله:
درد در ناحیه قوس یا پاشنه پا
کمردرد
درد پا
تورم در قسمتهای پایین داخلی پاها
بی حسی در پاها یا مچ پا
خستگی پا
پینه پا
انگشت چکشی
ایجاد انواع پینهها
انحنای ساق پا
علاوه بر این مشکلات بالقوه، صافی کف پا همچنین میتواند باعث کج شدن بیش از حد انگشت شست پا شود، یعنی زمانی که مچ پا در هنگام راه رفتن یا دویدن بیش از حد به سمت داخل و پایین غلت میخورد. این چرخش زمانی ادامه مییابد که انگشتان پا باید شروع به حرکت به سمت جلو کنند، اما در عوض فقط انگشتان بزرگ و انگشت دوم پا تمام کار را انجام میدهند و این باعث ایجاد کج شدن انگشتان میشود.
وقتی قسمتهایی از بدن شروع به تغییر شکل میکنند که در کف پای صاف به دلیل نداشتن قوس این تغییر شکل وجود دارد، راه رفتن و توزیع وزن تحت تأثیر قرار میگیرد و تحرک به خطر میافتد. این میتواند تأثیر بسیار واقعی و منفی بر کیفیت زندگی داشته باشد. حتی ممکن است منجر به یک زندگی کمتر فعال شود که میتواند فرد را در معرض خطر همه چیز از دیابت گرفته تا بیماری قلبی قرار دهد.
مشکلات ناشی از صافی کف پا متنوع است، اما درمانهایی وجود دارد که میتواند درد، عدم تعادل فیزیکی و تردید در مورد فعالیت بدنی را تسکین دهد.
برای مقابله با صافی کف پا راههای پیشگیری نیز وجود دارد. متخصصان حرکات اصلاحی چندین روش درمانی نوآورانه را ارائه میدهند که میتواند مشکلات مربوط به کف پای صاف را تسکین دهد، از جمله تمرینات اصلاحی و درمانی و وسایل کمکی مانند ارتزهای سفارشی و کفی کفشهای حمایتی که به طور موقت به کف پا قوس میدهد و درد را تسکین میدهد.
همچنین ممکن است داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، تزریق کورتیکواستروئید و درمانهای داروهای احیاکننده را توصیه کنند که از تواناییهای درمانی طبیعی بدن برای رفع ناراحتی ناشی از صافی کف پا استفاده میکنند. همچنین ممکن است یک دوره فیزیوتراپی را پیشنهاد کنند، زیرا میتواند در کنار تمرینات اصلاحی نتیجه مؤثری به یکسان کردن توزیع وزن و رفع مشکلات راه رفتن کمک کند.
کف پای صاف
کف پای صاف (پس پلانوس) به تغییر شکل پا اشاره دارد که در آن پا قوس طبیعی در هنگام ایستادن وجود ندارد.
علل کف پای صاف
صافی کف پا یک بیماری شایع است. این وضعیت در نوزادان و کودکان نوپا طبیعی است. کف پای صاف به این دلیل رخ میدهد که بافت هایی که مفاصل پا را در کنار هم نگه میدارند (به نام تاندونها) شل هستند. با بزرگتر شدن کودکان، بافت کف پاها سفت میشوند و قوس کف پا شکل میگیرد. این تا زمانی که کودک 2 یا 3 ساله شود انجام میشود. اکثر افراد تا زمان بزرگسالی قوسهای طبیعی دارند. با این حال، قوس ممکن است هرگز در برخی افراد ایجاد نشود. برخی از بیماریهای ارثی باعث شل شدن تاندونها میشوند.
افرادی که با کف پای صاف متولد میشوند ممکن است تا بزرگسالی نیز کف پای صاف داشته باشند. افزایش سن، جراحات یا بیماری ممکن است به تاندونها آسیب برساند و باعث ایجاد کف پای صاف در فردی شود که قبلاً قوسهایی ایجاد کرده است. این نوع کف پای صاف ممکن است فقط در یک طرف ایجاد شود.
بیشتر کف پای صاف باعث درد یا مشکلات دیگری نمیشود. کودکان اغلب درد پا، مچ پا یا درد ساق پا ندارند. در صورت وقوع باید توسط یک متخصص حرکات اصلاحی معاینه و ارزیابی شوند.
علائم کف پای صاف در بزرگسالان ممکن است شامل پاهای خسته یا دردناک پس از دورههای طولانی ایستادن یا ورزش کردن باشد. همچنین ممکن است در قسمت بیرونی مچ پا درد داشته باشید.
در افرادی که صافی کف پا دارند، هنگام ایستادن کف پا با زمین تماس پیدا میکند. برای تشخیص مشکل، متخصص حرکات اصلاحی از فرد میخواهد که روی انگشتان خود بایستید. اگر قوس ایجاد شود، کف پای صاف انعطافپذیر نامیده میشود و دیگر نیازی به آزمایش یا درمان نخواهد داشت. اگر قوس با ایستادن روی پنجه ایجاد نشود (به نام کف پای صاف سفت و سخت)، یا اگر درد وجود داشته باشد، ممکن است آزمایشهای دیگری مورد نیاز باشد، از جمله:
سی تی اسکن برای مشاهده استخوانهای پا
اسکن MRI برای مشاهده تاندونهای پا
اشعه ایکس از پا برای بررسی آرتروز
صافی کف پا در کودک اگر باعث درد یا مشکلات راه رفتن نشود نیازی به درمان ندارد. پاهای کودک به همان اندازه رشد میکند، خواه از کفشهای مخصوص، کفی کفش، آتل پاشنه استفاده شود. کودک ممکن است با پای برهنه راه برود، بدود یا بپرد، یا هر فعالیت دیگری را بدون بدتر کردن کف پای صاف انجام دهد.
در کودکان بزرگتر و بزرگسالان، کف پای صاف انعطافپذیر که باعث درد یا مشکلات راه رفتن نمیشود، نیازی به درمان بیشتر ندارد. اگر به دلیل انعطافپذیری کف پای صاف درد دارید، موارد زیر ممکن است کمک کنده باشد:
حفظ قوس کف پا (کفی کفش) که در کفش خود قرار میدهید. میتوانید آن را از فروشگاه خریداری کنید یا به صورت سفارشی تهیه کنید.
کفش مخصوص.
کف پای صاف سفت یا دردناک باید توسط یک متخصص حرکات اصلاحی بررسی شود زیرا درمان بستگی به علت صافی کف پا دارد. در مواردی که انحنای ساق پا باعث ایجاد کف پی صاف شده است، درمان با تمرینات اصلاحی و در مواردی احتمالاً با گچ گرفتن شروع میشود. در صورت عدم بهبود درد ممکن است نیاز به جراحی باشد. دقت کنید در موارد شدیدتر، ممکن است به جراحی نیاز باشد:
تاندون را ترمیم کنید
انتقال تاندون برای بازیابی قوس
مفاصل کف پا را در یک موقعیت اصلاح شده قرار دهید
صافی کف پا در افراد مسن را میتوان با مسکنها، کفی های طبی و گاهی اوقات جراحی درمان کرد.
اکثر موارد صافی کف پا بدون درد بوده و مشکلی ایجاد نمیکند و نیازی به درمان نخواهند داشت. برخی از علل صافی کف پای دردناک را میتوان بدون جراحی درمان کرد. اگر درمانهای دیگر مؤثر واقع نشد، ممکن است در برخی موارد جراحی برای تسکین درد مورد نیاز باشد. برخی از شرایط مانند انحنای ساق پا ممکن است برای اصلاح ناهنجاری به جراحی نیاز داشته باشد تا پا انعطافپذیر بماند. جراحی اغلب درد و عملکرد پا را برای افرادی که به آن نیاز دارند بهبود میبخشد.
مشکلات احتمالی بعد از جراحی عبارتاند از:
عدم التیام استخوانهای دارای انحنا
بدشکلی پا که از بین نمیرود
عفونت
از دست دادن حرکت مچ پا
دردی که از بین نمیرود
مشکلات تناسب کف پا
اگر احساس درد مداوم در پاهای خود دارید یا فرزندتان از درد پا یا درد ساق پا شکایت دارد، با پزشک و یا متخصص حرکات اصلاحی تماس بگیرید.