تشخیص و درمان ناهنجاری های شایع در کودکان و نوجوانان

کندرومالاسی کشکک
کندرومالاسی کشکک
30 خرداد 1400
سندرم لایه چربی
سندرم لایه چربی
6 تیر 1400
حرکات اصلاحی کودکان
3.8
(23)

همه ما به دلیل فعالیت های تکراری روزانه و نوع کارمون دچار عدم تعادل های عضلانی میشیم (اگر زمینه وراثتی هم داشته باشیم که این مسئله بدتر هم می شود) و این عدم تعادل های عضلانی میتوانند مشکلات متعددی از جمله قوز پشتی، گردن به جلو، شانه نابرابر، گودی کمر، زانوی ضربدری، زانوی ایکس، پای پرانتزی یا کمانی یا پرانتز، کف پای صاف و … رو برامون به همراه داشته باشند البته گاهی اوقات نیز ممکن است شما شاهد این مشکلات در کوکان و نوجوانان باشید!

 اما نگران نباشید رشته و روش جدید حرکات اصلاحی اینجا میتونه به کمکتون بیاد. برنامه حرکات اصلاحی که برای فرد تجویز می شود باید با اطلاع از وضعیت ساختار بدنی و آناتومیکی فرد که توسط متخصص حرکات اصلاحی بررسی می شود تهیه و تنظیم شود و برای نتیجه بهتر نیز زیر نظر یک متخصص پیش بروید تا بتواند وضعیت شما را کنترل و بهبود بخشد. در تهیه برنامه حرکات اصلاحی به این نکته حتما توجه کنید که برنامه حرکت اصلاحی کاملا تخصصی و فردی است و برنامه شما می تواند برای فرد دیگر خطرناک و نامناسب باشد و حتی وضعیت فرد را بدتر هم بکند! با توجه به این موضوع برای تهیه برنامه حرکات اصلاحی حتما به متخصصین مجرب این حیطه مراجعه کنید.

فهرست مطالب :

همین الان برای مشکل پای پرانتزی، قوز پشتی، کمر درد و … نوبت ویزیت رایگان بگیرید اگر نمی دانید چگونه باید این کار را انجام دهید ما اینجا هستیم تا شما را راهنمایی کنیم پس با تکمیل کردن فرم زیر راه را برای خودتان آسان نمایید.

دریافت نوبت ویزیت آنلاین رایگان

چه زمانی باید نگران پای پرانتزی کودک باشیم؟

شناسایی پای پرانتزی آسان است اما فقط متخصص می‌تواند به شما بگوید که این بیماری تا چه حد شدید است یا اینکه ناشی از یک بیماری زمینه‌ای است یا خیر؟

 زمانی که به متخصص مراجعه کنید؛ به احتمال زیاد پاهای شما را اندازه‌گیری کرده و راه رفتن شما را مشاهده و ارزیابی می‌کند. همچنین ممکن است برای بررسی بهتر و دیدن هرگونه ناهنجاری استخوانی در پاها و زانوها، پرتونگاری یا آزمایش‌های تصویربرداری دیگری را نیز تجویز کنند. امکان تجویز آزمایش خون را برای کمک به تعیین اینکه آیا مشکل شما ناشی از بیماری دیگری مانند rickets یا  Paget’s diseaseاست؛ نیز وجود دارد.

علت پای پرانتزی

  • کمبود کلسیم
  • کمبود ویتامین D3
  • ضعف عضلانی
  • عفونت و تومور
  • آرتروز در بزرگسالان
  • مادرزادی

روش درمانی و اصلاح زانوی پرانتزی با توجه به علت به وجود آمدن و شرایط فرد متفاوت است و حتما باید توسط یک متخصص قبل از هر اقدامی بررسی شوید. روش های درمانی مختلفی برای این مشکل وجود دارند از جمله:

  • کفی طبی:

کفی طبی برای توزیع مناسب نیروها بر کف پاها بسیار مهم و ضروری است و باید تهیه و استفاده شود.

  • کاهش وزن:

در صورتی که فرد وزن زیادی دارد کاهش هر یک کیلوگرم وزن می تواند فشار زیادی را از روی مفاصل مخصوصا زانوها بکاهد و از آرتروز زودرس پیشگیری کند.

  • کفش مناسب:

همانند کفی طبی، کفش مناسب نیز برای توزیع مناسب فشار و نیروهای وارد به کف پا و مفاصل ضروری است.

  • بریس و زانوبند:

در موارد شدید می تواند در کنار درمان هایی مثل حرکات اصلاحی بسیار موثر باشد.

  • حرکات اصلاحی:

حرکات اصلاحی با تقویت عضلات و اصلاح الگوهای راه رفتن و ایستادن یکی از موثرترین و ماندگارترین روش ها است و در کنار موارد دیگری همچون کفی طبی، کفش مناسب و کاهش وزن  و … می تواند اثرگذاری خوبی را به همراه داشته باشد.

پای پرانتزی
در این ویدئو یک تمرین کاربردی برای اصلاح زانوی پرانتزی مشاهده می کنید که با انجام منظم آن البته تحت نظر دکتر می توانید با مشکل پای پرانتزی خداحافظی کنید.
  • در موارد شدید و یا مادرزادی جراحی:

در مواردی که آرتروز و کاهش فضای مفصلی دیده شود و همچنین درجات زانوی پرانتزی افزایش یابد جراحی تنها روش موثر خواهد بود.

از کجا بفهمم کودکم کف پای صاف دارد؟

کف پای صاف در کودک مشکلی است که معمولاً در بحث ارتوپدی کودکان وجود دارد و عموماً ناشی از تحلیل قوس طولی داخلی در پا است. مشخص شده است كه 42٪ كودكان بين 3 تا 6 سال با وزن طبيعي دچار کف پای صاف می‌شوند. سن، جنس، چاقی، فلج مغزی، سندرم داون و… عوامل خطر آمیزی برای رشد و نمو نادرست اسکلتی عضلانی شناخته‌شده‌اند. تقریباً 20٪ از افراد بالغ دارای کف پای صاف هستند.

زمانی که حرف از کف پای صاف و یا ناهنجاری‌های اسکلتی بدن پیش می‌آید باید به دنبال پزشک و درمانگر متخصص مربوط به آن هستیم! معمولاً پزشکان طب ورزش، متخصصان آسیب‌شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی در صدر قرار گرفته و برای درمان باید به آن‌ها مراجعه کنیم. این افراد به دلیل دارا بودن دانش و تخصص کافی در زمینه‌ی ناهنجاری‌های بدن و شناخت کامل اسکلت بدن می‌توانند با معاینات مخصوص به هر ناحیه راه‌های درمانی مؤثر و مناسب را برای شما تجویز کنند.

راه های تشخیص کف پای صاف کودک

پزشک پاها را از جلو، پشت و تمام جهات مشاهده خواهد کرد و از شما می‌خواهد که روی انگشتان پا بایستید. او ممکن است به الگوی سایش کفش‌های شما، نوع ایستادن، تغییر ظاهر استخوان‌های پا به خصوص کف پا و زانوها و انگشتان پا نگاه کند. پس از تشخیص ظاهری از راه‌های غیر چشمی استفاده خواهد کرد که شامل موارد زیر است:

اشعه ایکس: در اشعه ایکس معمولی از مقدار کمی اشعه برای تولید تصاویر از استخوان‌ها و مفاصل در اندام‌های شما استفاده می‌کنند. به ویژه در تشخیص آرتروز مفید است.

سی تی اسکن: این آزمایش با اشعه X تصویر اندام شما را از زوایای مختلفی می‌گیرد و جزئیات بسیار بیشتری نسبت به اشعه ایکس معمولی ارائه می‌دهد.

سونوگرافی: اگر پزشک شما به یک تاندون آسیب دیده مشکوک باشد، ممکن است این آزمایش را انجام دهد که از امواج صوتی برای تولید تصاویر دقیق از بافت‌های نرم در بدن استفاده می‌کند.

MRI: با استفاده از امواج رادیویی و یک آهنربای قوی انجام می‌شود، MRI جزئیات عالی از هر دو بافت سخت و نرم را ارائه می‌دهد.

آنالیز راه رفتن (Clinical gait analysis): با استفاده از دستگاه‌های پیشرفته و دوربین‌های سرعت بالا نحوه راه رفتن و فعالیت عضلات بررسی می‌شود و ویژگی چگونگی کفی کفش و راه‌حل‌های درمانی مشخص می‌گردد. خوشبختانه این روش نسبت به روش‌های دیگر ایمن‌تر است.

کف پای صاف در کودکان
اگر کودک شما کف پای صاف دارد می توانید از این تمرین برای بهبود و رفع مشکل استفاده نمایید همین الان روی ویدئو بزنید و تمرین را انجام دهید.

تشخیص و رفع گودی کمر در کودک و نوجوان

گودی کمر وضعیتی است که در آن انحنای بیش از حد ستون فقرات در قسمت تحتانی کمر به وجود می‌آید. گودی کمر منحنی مشخصی به شکل C را در قسمت تحتانی کمر یا ناحیه کمر ایجاد می‌کند و غالباً در نتیجه وضعیت نامناسب بدن یا عدم ورزش ایجاد می‌شود. گودی کمر می‌تواند باعث سفت شدن عضلات در قسمت تحتانی کمر شود. همچنین می‌تواند به ستون فقرات و بافت‌های نرم در ناحیه کمر آسیب برساند.

راه تشخیص گودی کمر در کودک و نوجوان

  • ستون فقرات خمیده. گودی کمر منجر به انحنای بیش از حد ستون فقرات در قسمت تحتانی کمر می‌شود و باعث می‌شود شکم و باسن از نظر نمای ظاهری برجسته‌تر به نظر برسد.
  • درد پایین کمر. افراد مبتلا به گودی کمر ممکن است درد خفیف تا شدید کمر را تجربه کنند که ممکن است با حرکت بدتر شود.

تشخیص گودی کمر دشوار است زیرا در انحنای طبیعی ستون فقرات (لوردوز کمر) تنوع زیادی وجود دارد.اشعه ایکس ممکن است به اندازه‌گیری انحنای ستون فقرات کمک کند، اما اگر فکر می‌کنند ناهنجاری در بافت نرم مسئول گودی کمر است، متخصص حرکات اصلاحی درخواست تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) یا توموگرافی کامپیوتری (CT) را خواهد کرد.

گودی کمر در ابتدا ممکن است با داروهای ضدالتهابی درمان شود. پزشک ممکن است با تجویز مسکن و داروهای ضدالتهابی برای تسکین علائم دردناک گودی کمر شروع کند. درمان طولانی مدت به علت بیماری بستگی دارد. در صورتی که گودی کمر مربوط به یک مسئله ساختاری با ستون فقرات باشد، مراجعه به یک متخصص حرکات اصلاحی ممکن است ضروری باشد. در مواردی که چاقی ممکن است یک عامل مؤثر باشد، پزشک احتمالاً یک برنامه کاهش وزن تدوین می‌کند. این ممکن است شامل تمرینات درمانی فیزیکی باشد که ماهیچه‌های اصلی را برای بهبود وضعیت بدن کشش و تقویت می‌کند.

علت گودی کمر در کودکان و نوجوانان

چاقی منجر به وجود چربی اضافی در شکم و باسن می‌شود. این فشار اضافی را به قسمت تحتانی کمر وارد می‌کند که ممکن است باعث خم شدن ستون فقرات کمر شود.

علاوه بر افزایش خطر چاقی، عدم ورزش می‌تواند عضلات اصلی که در اطراف ستون فقرات و لگن قرار دارند را تضعیف کند. عضلات ضعیف قادر به پشتیبانی از ستون فقرات نیستند و به ستون فقرات اجازه می‌دهند بیش از حد خم شود. در بعضی موارد، گودی کمر می‌تواند نتیجه سایر مشکلات اساسی نخاعی، مانند کیفوز، سر خوردگی مهره‌ها و بیرون زدگی دیسک باشد.

وضعیت نادرست بدنی یکی از شایع‌ترین دلایل گودی کمر است. هنگامی که فرد در حالت نشسته قرار دارد، عضلات ناحیه کمر می‌توانند بیش از حد سفت شوند زیرا سعی در تقویت و حمایت از ستون فقرات دارند. این به تدریج ستون فقرات را از صاف بودن خارج می‌کند و باعث افزایش خمیدگی ستون فقرات می‌شود. افراد دارای مشاغلی که برای طولانی مدت نیاز به نشستن دارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به گودی کمر هستند.

برای اصلاح و تشخیص گودی کمر در کودکان می توانید با دریافت حرکات اصلاحی مرتبط با آن مشکل را برطرف نمایید. البته قبل از آن می توانید با مطالعه مطلب حرکات اصلاحی گودی کمر اطلاعات خود را درباره این مشکل افزایش دهید.

گودی کمر
اگر کودی کمر دارید و از درد کمر احساس ناراحتی می کنید حتما همین الان این تمرین و مشاهده کنید

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هر سوالی داری از
هوش مصنوعی رایگان دکتر گلشنی بپرس!

close icon
close icon