کلاهک چرخاننده شانه
27 شهریور 1402هنگام خیاطی به این نکات دقت کنید
28 شهریور 1402در کودکان و نوزادان داشتن کف پای صاف بسیار شایع و معمول است اما اگر در اطرافتان کودکی را دیدید که همچنان کف پای صاف دارد و با رشد این ناهنجاری در او از بین نرفته است باید پیگیر شود و با کمک تمرینات اصلاحی و مواردی که کمک به رفع این مشکل میکنند از بروز مشکلات دیگر جلوگیری کند. افرادی که دارای کف پای صاف هستند، فاقد قوسهای استاندارد در کف پا میباشند و معمولاً این مشکل همراه با چرخش مچ پا اتفاق میافتد. قوسهای موجود در کف پا نیروهایی که از طرف زمین به بدن اعمال میشود را کاهش داده و اجازه ورود به همه نیروهای وارده را به بدن نمیدهند اما در افراد با کف پای صاف، میزان زیادی این نیروها به دلیل فقدان قوس پا به سمت بدن اعمال شده و در دراز مدت میتواند منجر به بروز عوارض زنجیره وار در تمام مفاصل بدن خصوصاً زانو، لگن و ستون فقرات گردد.
تمرینات آموزش داده شده در این ویدئو میتوانند بسیار کمک کننده باشند و برای داشتن علم بیشتر در رابطه با این مشکل ادامهی مطلب را بخوانید.
فهرست مطالب
- 1 کف پای صاف و چرخش مچ پا
- 2 پرونیشن و کف پای صاف
- 3 علل ایجاد کف پای صاف
- 4 گزینههای درمان کف پای صاف
- 5 کفش مخصوص کف پای صاف
- 6 تمرینات برای کف پای صاف
- 7 کشش پاشنه
- 8 ماساژ با توپ تنیس
- 9 تقویت عضلات دو قلو
- 10 رفتن روی انگشت پا
- 11 پوشیدن ارتز
- 12 چه زمانی با پزشک تماس بگیرید
- 13 تشخیص کف پای صاف
- 14 جلوگیری از ایجاد کف پای صاف
- 15 کف پای صاف و صدمات
کف پای صاف و چرخش مچ پا
کف پای صاف زمانی است که قوس پا بیش از حد به سمت پایین یا داخل فرو میریزد. پزشک ممکن است این را «پس پلانوس» یا «کف صافی انعطافپذیر» بنامد. معمولاً به عنوان کف پای صاف شناخته میشود.
نحوه برخورد پای یک فرد به زمین میتواند بر بقیه بدن او تأثیر بگذارد. افرادی که در کف پا بیش از حد چرخش دارند ممکن است در معرض خطر بیشتری از آسیبهای خاص نسبت به افرادی با کف پای طبیعی باشند.
صافی کف پا در کودکان شایع است اما معمولاً بدون مداخله به مرور زمان برطرف میشود. قوس کف پا معمولاً تا سن 5 سالگی ایجاد نمیشود، اما ممکن است مدت بیشتری طول بکشد. شیوههای مختلف زندگی و استراتژیهای درمانی میتوانند به مدیریت کف پای صاف کمک کنند.
پرونیشن و کف پای صاف
کف پای صاف زمانی است که قوسهای پا هنگام راه رفتن به سمت داخل یا پایین میچرخند و اغلب به آن کف پای صاف میگویند. کف پای صاف به نحوه حرکت پا از یک طرف به طرف دیگر هنگام راه رفتن یا دویدن اشاره دارد. این اتفاق زمانی رخ میدهد که هنگام راه رفتن یا دویدن، وزن از پاشنه به توپ پا منتقل میشود.
کف پای صاف در حالت ایستاده نیز اتفاق میافتد و در این حالت، کف پای صاف به میزانی اطلاق میشود که پا به سمت داخل به سمت قوس میغلتد. کف پای صاف زمانی است که پا بیش از حد به سمت داخل به سمت قوس غلت میخورد. برعکس سوپینیشن زمانی است که پاها به سمت بیرون میچرخند.
علل ایجاد کف پای صاف
در صورتی که قوس بسیار انعطاف پذیر باشد، کف پای صاف ممکن است اتفاق بیفتد. چرخش بیش از حد ممکن است ناشی از افتادگی قوس باشد که معمولاً به عنوان کف پای صاف شناخته میشود.
گاهی اوقات افراد با کف پای صاف به دنیا میآیند. با این حال، برخی شرایط و فعالیتها میتوانند خطر ایجاد کف پای صاف یا ضعیف شدن قوسها را افزایش دهند که میتواند منجر به کف پای صاف بیش از حد شود. صافی کف پای اکتسابی بزرگسالان ممکن است در موارد زیر رخ دهد:
- التهاب یا آسیب به تاندون دارد
- چاقی مفرط
- یک ورزش پر تأثیر مانند بسکتبال بازی میکند
- آرتروز دارد که غضروف و رباطهای پا را تحت تأثیر قرار میدهد
- آسیبی دارد که بر روی تراز مفاصل پا تأثیر میگذارد
- یک مشکل عصبی دارد که باعث میشود آنها احساس نکنند که قوس در حال ریزش است، مثلاً به دلیل دیابت
- کف پای صاف میتواند در دوران بارداری نیز اتفاق بیفتد اما معمولاً پس از زایمان برطرف میشود.
گزینههای درمان کف پای صاف
اکثر مردم نیازی به درمان کف پای صاف ندارند، اما گزینههای زیر ممکن است به مدیریت درد و کاهش احتمال آسیب کمک کند:
- انتخاب کفشهای حمایتی یا کنترل حرکت که به آن کفشهای overpronation نیز میگویند
- استفاده از ارتز
- مدیریت درد با داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
- مدیریت وزن از طریق رژیم غذایی و ورزش، در صورت لزوم
- جراحی (در برخی موارد)
- انجام تمریناتی که قوسها و ماهیچههای اطراف آنها را تقویت میکند
کفش مخصوص کف پای صاف
فردی که بیش از حد کف پای صاف دارد باید کفشهای حمایتی را انتخاب کند، به ویژه برای فعالیتهایی که شامل ضربات مکرر پا مانند دویدن یا راه رفتن است. فرد باید کفشهایی را انتخاب کند که پشتیبانی و ثبات بیشتری را ارائه دهد تا تأثیر هر مرحله را به حداقل برساند. ویژگیهای کفشهای حمایتی برای افراد مبتلا به کف پای صاف عبارتاند از:
بررسی اینکه کفش دارای پاشنهی قوی و غیرقابل انعطاف است، قطعه سخت در پشت که حرکت پا را از این طرف به سمت دیگر متوقف میکند.
کفشهایی با کفی وسط متراکم انتخاب کنید، زیرا قوس را حفظ میکند
برای جلوگیری از افزایش قوس به سمت داخل، یک پایه پشتیبانی گسترده برای وسط پا انتخاب کنید
نکات دیگر هنگام خرید کفش عبارتاند از:
- درخواست از کارمند فروش برای اندازه گیری هر دو پا
- خرید کفش در پایان روز که احتمال کمی پف کردن پاها بیشتر است
- پوشیدن جورابهای نازک هنگام خرید کفش، زیرا جورابهای ضخیم میتواند منجر به انتخاب کفشهای گشاد شود
- انتخاب یک فروشگاه تخصصی کفش مخصوص پیادهروی یا دویدن که احتمال بیشتری دارد تجهیزاتی برای ارزیابی راه رفتن داشته باشد
- برخی از فروشگاههای در حال اجرا دارای تجهیزاتی هستند که مشخص میکند هنگام راه رفتن فرد کدام قسمت از پا با زمین برخورد میکند. این میتواند نشان دهد که آیا فرد به کفشهایی با نوع خاصی از ساپورت نیاز دارد یا خیر.
- یک فرد همچنین میتواند به کف کفشهای خود نگاه کند تا ببیند بیشترین فشار کجا بوده است. فشار بر لبه داخلی میتواند نشانهای از چرخش بیش از حد باشد.
- یک متخصص پا یا جراح ارتوپد همچنین میتواند کفشهای مناسب مانند کفشهای ضد پرونیشن را توصیه کند که متخصصان پیشنهاد میکنند که ممکن است به کاهش خستگی جسمانی ناشی از کف پای صاف کمک کند.
تمرینات برای کف پای صاف
گاهی اوقات، یک فیزیوتراپ و متخصص حرکات اصلاحی تمرینات تقویتی را برای افراد مبتلا به کف پای صاف توصیه میکند. این تمرینات میتواند به حمایت از قوسهای پا و ماهیچههایی که به حمایت از قوس کمک میکنند کمک کند. در اینجا چند تمرین وجود دارد که ممکن است کمک کند:
کشش پاشنه
با هر دو پا صاف روی زمین بایستید.
با یک پا به جلو بروید، بنابراین یک قدم جلوتر از دیگری باشد.
ستون فقرات را صاف نگه دارید، پای جلویی را خم کنید و به جلو فشار دهید تا تمام وزن روی پای جلویی باشد.
کشش را در پای عقب و تاندون آشیل احساس کنید.
30 ثانیه نگه دارید.
پاها را عوض کنید و چهار بار تکرار کنید.
ماساژ با توپ تنیس
هر دو پا را صاف کنید و روی زمین بنشینید.
یک توپ تنیس یا توپ گلف را زیر یک پا قرار دهید.
با صاف نگه داشتن ستون فقرات، توپ را به مدت 2 تا 3 دقیقه زیر پا به جلو و عقب بچرخانید.
تعویض کنید و با پای دیگر تکرار کنید.
تقویت عضلات دو قلو
با هر دو پا صاف روی زمین بایستید
هر دو پاشنه را تا جایی که ممکن است بالا بیاورید، ۵ ثانیه نگه دارید و سپس پایین بیاورید.
15-20 بار تکرار کنید.
روش دیگر، از پله یا پله تمرینی استفاده کنید و اجازه دهید پاشنهها بالا بیایند و از سطح پله پایین بیایند.
رفتن روی انگشت پا
با هر دو پا روی زمین بایستید.
انگشت شست پای راست را روی زمین فشار دهید و سایر انگشتان پای راست را بلند کنید.
5 ثانیه نگه دارید.
سپس چهار انگشت کوچکتر را روی زمین فشار دهید و انگشت شست پا را به مدت 5 ثانیه بالا بیاورید.
هر تمرین را 5 تا 10 بار تکرار کنید.
تغییر دهید و با پای دیگر تکرار کنید.
پوشیدن ارتز
ارتزها کفی های ویژهای هستند که در کفشها قرار میگیرند تا از قوس اضافی حمایت کنند و به کاهش تأثیر راه رفتن فرد کمک کنند. ارتزهای عمومی بدون نسخه در دسترس هستند و ممکن است پشتیبانی کافی برای جلوگیری از صدمات ناشی از کف پای صاف را فراهم کنند. با این حال، در برخی موارد، فردی که بیش از حد پرونیشن دارد ممکن است به ارتزهای سفارشی نیاز داشته باشد که یک متخصص پا میتواند بر اساس تجزیه و تحلیل شیوه راه رفتن فرد، آن را سفارش دهد.
چه زمانی با پزشک تماس بگیرید
اکثر مردم نیازی به درمان کف پای صاف ندارند، اما یک متخصص میتواند در مورد ارتز و سایر استراتژیها برای حفظ سلامت پا توصیه کند. یک فرد باید به دنبال مشاوره پزشکی در موارد زیر باشد:
درد، ضعف، بی حسی یا سفتی مداوم در پاهای خود دارند
اغلب آسیبهایی در پا یا مچ پا دارند
در راه رفتن یا تعادل مشکل دارند
قبلاً کف پای صافی نداشتند
فقط یکی از پاها دچار صافی باشد
اگر کودکی درد مداوم دارد یا در نوجوانی قوس طبیعی پیدا نکرده است، ممکن است نیاز به مشورت با پزشک داشته باشد. پزشک ممکن است یک مشکل اساسی مانند سفتی در تاندون آشیل را بررسی کند یا وضعیت جدیتری مانند صافی کف پا را ارزیابی کند.
تشخیص کف پای صاف
بسیاری از افرادی که بیش از حد کف پای صاف دارند، بدون مشورت با پزشک میدانند که کف پایشان صاف است. اگر فردی فکر میکند که ممکن است بیش از حد دچار صافی کف پا است، میتواند ابتدا با استفاده از یکی از سه روش زیر خود ارزیابی کند:
ابتدا در حالت ایستاده به پاها نگاه کنید. اگر فضای خالی بین پا و کف جایی که قوس باید وجود داشته باشد وجود نداشته باشد، احتمالاً فرد بیش از حد صافی کف پا داشته است.
دوم، کف یک جفت از کفشها را بررسی کنید. اگر بیشتر ساییدگی روی لبه داخلی باشد، ممکن است بیش از حد کف پای صاف وجود داشته باشد.
سوم، پس از برداشتن چند قدم با پاهای برهنه و خیس، رد پا را بررسی کنید. فردی با کف پای صاف طبیعی متوجه اثر پاشنه خود میشود که با حدود نیمی از عرض پای خود به رد پا متصل است. فردی که دچار صافی کف پا است متوجه رد پاشنه خود میشود که با عرض کامل پایش متصل است.
فرد همچنین میتواند با یک فروشگاه تخصصی کفش، یک متخصص پا، یا یک جراح ارتوپد بررسی کند. در برخی از فروشگاههای تخصصی، همکاران فروش برای بررسی پرونیشن آموزش دیدهاند.
یک متخصص پا، جراح ارتوپد یا فیزیوتراپیست و متخصص حرکات اصلاحی میتواند تشخیص قطعی بدهد. اگر فردی درد یا آسیب مزمن را تجربه میکند، به خصوص اگر در گذشته سعی کرده است این مشکل را خود اصلاح کند، باید برای کف پای صاف با یک متخصص مشورت کند.
اگر پزشک مشکوک به مشکل زمینهای مانند آسیب رباط یا نوروپاتی حسی باشد، ممکن است آزمایشهای منبع مطمئن مانند MRI، مطالعه هدایت عصبی یا رادیوگرافی را توصیه کند. سایر شرایطی که میتواند شبیه کف پای صاف باشد عبارتاند از:
داشتن یک پد چربی برجسته که میتواند در کودکان ایجاد شود
احتباس مایعات که میتواند باعث شود کف پا با زمین تماس پیدا کند
رشد یا تومور خوش خیم یا بدخیم که بر ساختار زیر پا تأثیر میگذارد
جلوگیری از ایجاد کف پای صاف
همیشه نمیتوان از کف پای صاف بیش از حد جلوگیری کرد، اما افراد میتوانند با استفاده از ارتزها و کفشهای حمایتی تأثیر آن را کاهش دهند. پیروی از یک برنامه ورزشی توصیه شده ممکن است پا را تقویت کرده و خطر آسیب را کاهش دهد.
حفظ وزن سالم نیز میتواند به کاهش خطر کمک کند.
کف پای صاف و صدمات
پرونیشن بیش از حد میتواند خطر ابتلا به آسیبهای خاص را افزایش دهد، زیرا میتواند هم ترازی طبیعی بدن را مختل کند و در هنگام برخورد پا با زمین، ضربه را افزایش دهد. ورزشکارانی که بیش از حد کف پای صاف دارند، به ویژه دوندگان، شانس بیشتری برای ایجاد آسیب ناشی از استفاده بیش از حد از پا دارند.
آسیبهایی که اغلب در افراد مبتلا به کف پای صاف رخ میدهد عبارتاند از:
- مشکل در ساق پا
- کف پا
- درد پاشنه
- فاشئیت کف پا
- سندرم باند ایلیوتیبیال، التهاب یک رباط در قسمت بیرونی زانو
- کمردرد مزمن
- شکستگی استرسی در پا یا ساق پا
- سندرم درد کشکک رانی
- تاندونیت آشیل
کف پای صاف زمانی است که پای فرد هنگام راه رفتن، دویدن یا ایستادن بیش از حد به سمت مرکز متمایل میشود. بسیاری از افراد با کف پای صاف به دنیا میآیند، اما به مرور زمان به دلیل چاقی، آسیب تاندون و سایر شرایط نیز میتواند ایجاد شود.
پزشک میتواند کفش مناسب و ارتز را برای کمک به حمایت از پاها توصیه کند. در صورت لزوم، آنها ممکن است گزینههایی را برای کمک به تسکین درد و جلوگیری از آسیب توصیه کنند.