رشته حرکات اصلاحی فرایند سیستماتیک برای شناسایی اختلال عملکرد اسکلتی عصبی عضلانی است که به تدوین و توسعه برنامه عملی و پیاده سازی راهبردهای اصلاحی یکپارچه می پردازد. این فرآیند مستلزم دانش و کاربرد پروسه ارزیابی یکپارچه، طراحی برنامه اصلاحی و تکنیک های تمرینی می باشد.
رشته حرکات اصلاحی در حال رونق است. همچنین کاملا طبیعی می باشد که این رشته به محبوبیت فوق العاده ای در جهان دست یابد. در حال حاضر در دنیا اختلالات عضلانی-اسکلتی، ناهماهنگی ها و درد های ناشی از آن با هزینه گزافی برای اقتصاد کشور ها همراه می باشند. مهم تر از آن تاثیرات و عمق این اختلالات باعث رنج بسیاری از مردمان دنیا می شود.
نکته مثبت این است که امروزه مسائل مربوط به درد اسکلتی عضلانی به کانون توجه دولت ها تبدیل شده است. در نتیجه متخصصان واجد شرایط بیشتری وارد عرصه رشته حرکات اصلاحی و تناسب اندام می شوند. فیزیوتراپیست های مشهور جهان، فیزیولوژیست های ورزشی، پزشکان و متخصصان بیومکانیک در حال ارائه تحقیقات با کیفیت به صنعت تناسب اندام و رشته حرکات اصلاحی هستند. در نتیجه شاهد رونق بیشتر در رشته حرکات اصلاحی هستیم.
فهرست مطالب
داستان تاریخچه رشته حرکات اصلاحی به نظریه های چارلز داروین بر می گردد. چارلز داروین پیشنهاد کرد که ما به عنوان یک گونه از طریق فرآیند انتخاب طبیعی تکامل یافته ایم که به وسیله آن صفات و ویژگی های مطلوب از نسلی به نسل دیگر منتقل می شوند. این فرآیند سازگاری مستمر تطبیق پذیری هر چه بهتر انسانها را برای مقابله با محیط همیشه متغیر نشان می دهد.
در تاریخچه رشته حرکات اصلاحی متوجه می شویم که با باهوش تر شدن انسان و کارآمدتر شدن استفاده از ابزارها، استفاده از حرکات بدنی کمتر شد. به عبارت دیگر انسان ها شروع به تکرار حرکات محدود و غالبا یکسان در یک وضعیت کم تحرک کردند. با تخصصیتر شدن کارها و افزایش نیاز به بهرهوری میزان حرکات بدن محدودتر شد. این امر باعث گردید که انسانها از نظر فیزیکی ناکارآمدتر شوند.
در تاریخچه رشته حرکات اصلاحی شاهد این امر بوده ایم که تمدن های اولیه آسیب های بالقوه و ناشی از اختلالات عملکرد فیزیکی را تشخیص داده و اقداماتی را برای مقابله با آن انجام دادند. یکی از اولین روش های ساختاریافته ورزش کنگ فو بود. این ورزش در حدود 2600 سال قبل از میلاد در چین به عنوان شکلی از ژیمناستیک پزشکی با هدف حفظ شرایط بدن ایجاد شد. مردم حالت ها و ژست های مختلفی را برای هماهنگ کردن بدن، ذهن و روح تمرین می کردند. تقریباً در همان زمان یا حتی قبل از آن در هند یوگا به عنوان نوعی ورزش بدن-ذهن-روح ظاهر شد. در تاریخچه رشته حرکات اصلاحی نباید تکنیک های ماساژ یا لمس درمانی را در کمک به درمان بیماری ها، کاهش استرس و بهبود عملکرد بدن در چین، هند و یونان نادیده گرفت.
در طول 3000 تا 4000 سال پس از ظهور کونگ فو اشکال مختلفی از ورزش ها توسعه یافتند. با این حال روشهای ورزشی طراحی شده برای کمک به اختلال عملکرد فیزیکی تا اواخر قرن 19 و اوایل قرن 20 چندان پررنگ نبودند. این تمرین های ورزشی که شالودۀ حرکات اصلاحی امروزه هستند عمدتاً در واکنش به انقلاب صنعتی و جنگ جهانی اول گسترده شدند.
اولین تمرین مدرن فیزیوتراپی در لندن در سال 1896 در پاسخ به درمان بسیاری از جانبازان مجروح جنگی توسعه یافت. به زودی پس از آن تغییر از فیزیوتراپی به «حرکات اصلاحی» به طور جدی آغاز شد.
در تاریخچه رشته حرکات اصلاحی شاهد افراد و تکنیک های مشهوری بوده ایم که به توسعه حرکات اصلاحی کمک شایانی کرده اند. برخی از پیشگامان رشته حرکات اصلاحی عبارتند از:
یوگا: اگرچه یوگا به طور خاص برای ابزارهای اصلاحی توسعه نیافته است اما اصول راهنمای آن برای آموزه های تمرین اصلاحی مهم است. حرکات یوگا برای تسهیل تمرکز درونی بر تنفس و حرکت طراحی شده اند. این خودآگاهی متمرکز ابزاری اساسی است که امروزه توسط متخصصان برای بازآموزی الگوها و ایجاد آگاهی حرکتی استفاده می شود.
جوزف پیلاتس: در طول جنگ جهانی اول جوزف پیلاتس شروع به توسعه سیستمی از حرکات برای کمک به بیماران بستری کرد. او ایده ارتباط بدن و ذهن را با تاکید بر تنفس، کنترل، دقت و تمرکز ترویج داد. روش های او به جای کمیت حرکت بر کیفیت تاکید می کردند. این تمرینات به ویژه بر روی عضلاتی مانند شکم، تثبیت کننده های لگن، گلوتئال ها و گشاد کننده های ستون فقرات تمرکز داشتند.
موشه فلدنکرایس: در اوایل تا اواسط دهه 1900 موشه فلدنکرایس که اهل اوکراین کنونی بود یک سیستم تمرینی برای بازآموزی و اصلاح عدم تعادل حرکتی ایجاد کرد. روش او مبتنی بر «آگاهی از طریق حرکت» بود. به مردم آموخت که چگونه قسمتهای آسیب دیده یا ناکارآمد بدن را با توجه بیشتر به الگوهای حرکتی خود بازآموزی کنند.
در تاریخچه رشته حرکات اصلاحی ماساژ از اهمیت بسزایی برخوردار است. قدمت ماساژ به هزاران سال پیش بر میگردد. جامعه پزشکی به طور رسمی ماساژ را در اواسط دهه 1800 وارد عرصه خود کرد. ماساژ سوئدی بسیار رایج شد و بسیاری از تکنیک های آن زمان هنوز هم استفاده می شوند.
در دهه 1950 مارگارت نات و دوروتی واس یک تکنیک کششی پیشرفته به نام تسهیل عصبی عضلانی حس عمقی (PNF) را توسعه دادند که به بهبود انعطاف پذیری و قدرت کمک میکرد. PNF هنگامی که با ماساژ همراه می شود یک تکنیک عالی برای اصلاح عدم تعادل حرکتی یا محدودیت در ساختارهای بافت نرم بدن میباشد.
یکی از روشهای رایج ماساژ که امروزه برای حرکات اصلاحی استفاده میشود «رهاسازی میوفاشیال» است. رهاسازی میوفاشیال شامل استفاده از فوم غلتک، توپ یا برخی تجهیزات تخصصی دیگر برای کاهش محدودیتها، درد یا اختلال در عملکرد سیستمهای عضلانی و فاشیال بدن است.
تا اینجا تا حدودی تاریخچه رشته حرکات اصلاحی را شناختید. اکنون می دانیم که رشته حرکات اصلاحی از کجا آمده است اما آیندۀ این رشته چگونه خواهد بود؟ استفاده از رایانه، پیشرفتهای تکنولوژیکی و بهبود کارایی به این معناست که همه ما تلاش میکنیم فراتر از توان خود عمل کنیم. این نوع فشار پیامدهای فیزیولوژیکی و روانی ویرانگری را در پی دارد.
اگرچه تمرینات اصلاحی از مدت ها پیش وجود داشته اما این سفر تازه شروع شده است. میلیونها سال طول کشید تا انسانها درست بایستند و حدود 100 سال طول کشید تا بیشتر روز را دوباره به حالت خمیده پشت کامپیوتر، در حال رانندگی یا تماشای تلویزیون بگذرانند. این امر دور از واقعیت نیست که فرض کنیم در 50 تا 100 سال آینده بیشتر بزرگسالان برای آماده شدن برای یک برنامه تمرینی منظم به استراتژیهای حرکات اصلاحی نیاز خواهند داشت. رشته حرکات اصلاحی دیگر مکملی برای ورزش نخواهد بود بلکه یک پیش نیاز می باشد