کمردرد یکی از شایعترین مشکلات پزشکی در سراسر دنیا محسوب میشود و میتواند از یک درد مبهم و مداوم تا یک درد ناگهانی و تیز که ممکن است به ساق پا نیز انتشار پیدا کند، متغیر باشد. کمردرد گاهی اوقات ممکن است به طور ناگهانی رخ دهد؛ مثلاً در اثر تصادف، افتادن، یا بلندکردن جسم سنگین، یا به دلیل تغییرات دژنراتیو مربوط به بالارفتن سن در ستون فقرات بهآهستگی ایجاد شود. در برخی موارد نیز بیماریهایی مانند آرتریت یا سایر شرایط پزشکی میتواند باعث کمردرد شود.
درمان کمردرد بسته به علت و علائم آن میتواند متفاوت باشد و اغلب عوامل متعددی در ایجاد این درد دخیل هستند. بااینحال، اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای بهبود سلامت خود و کاهش شانس ابتلا به کمردرد مزمن یا طولانیمدت انجام دهید.
جدا از علت بهوجودآمدن کمردرد، علائم درد میتواند در حالتهایی خاص در کمر ایجاد کند. امروز در این مقاله میخواهیم به تفکیک بررسی کنیم که علت بهوجودآمدن درد در هر کدام از حالتهای دراز کشیده، خم شده و ایستاده در کمر چه میتواند باشد.
فهرست مطالب
موارد زیادی هنگام درازکشیدن میتواند باعث ایجاد کمردرد شود. تشک، کشیدگی عضلانی، تومور یا تحلیل دیسکهای بین مهرهای، چند مورد از این عوامل هستند. ازآنجاییکه بسیاری از علتها ممکن است باعث این امر شوند، در صورت تداوم درد باید به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید.
کمردرد هنگام درازکشیدن میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. گاهی اوقات، تسکین درد میتواند بهسادگی و با تغییر موقعیت خواب یا استفاده از تشکی که با نیازهای شما سازگار است. اتفاق بیفتد.
بااینحال، اگر پس از این تغییرات بازهم درد وجود دارد، یا اگر درد فقط در شب رخ میدهد، ممکن است نشانه مشکل جدیتری مانند آرتریت یا بیماری دژنراتیو دیسک باشد.
اگر کمردرد شما با موارد زیر همراه است فوراً به پزشک مراجعه کنید:
کمردرد باعث حساس شدن ستون فقرات و عضلات اطراف نخاع شما میشود. ستون فقرات و عضلات ساختار مرکزی بدن شما را تشکیل میدهند و سخت کار میکنند تا شما را صاف و متعادل نگه دارند. برخی از دلایلی که ممکن است باعث کمردرد به هنگام خوابیدن شوند عبارتاند از:
کشیدگی عضله ممکن است در هنگام بلندکردن یا چرخش نادرست رخ دهد. عضلات، رباطها و تاندونها میتوانند در موقعیتهای خاص یا در حین حرکات خاص به حدی کشیده شوند که دردناک شوند.
اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی آرتریت است. درد ناشی از اسپوندیلیت آنکیلوزان معمولاً در ناحیه کمر و لگن قرار دارد و اغلب، زمانی که فعالیت کمتری داشته باشید، درد در شب بدتر میشود.
اگر کمردردی را تجربه میکنید که با گذشت زمان بدتر شده است، ممکن است تومور در ستون فقرات خود داشته باشید و احتمالاً زمانی که دراز کشیده اید، به دلیل فشار مستقیم روی ستون فقرات، درد شما بدتر میشود.
که اغلب به نام بیماری دیسک دژنراتیو شناخته میشود. علل دقیق این بیماری ناشناخته است. علیرغم نام آن، دژنراتیو دیسک از نظر فنی یک بیماری نیست. این عارضه بیشتر یک وضعیت پیشرونده است که در طول زمان به دلیل ساییدگی یا آسیبدیدگی دیسکهای بین مهرهای اتفاق میافتد.
درمان کمردرد بسته به تشخیص متفاوت است. درمان کوتاه مدت را میتوان در خانه انجام داد تا دردهای جزئی را کاهش دهد. درمان در خانه عبارتاند از:
سعی کنید برای مدت طولانی بدون تحرک یا غیرفعال نمانید. به مدت چند روز از فعالیتهای بدنی خودداری کنید و بهآرامی به فعالیتهای عادی خود بازگردید تا از سفتی عضلات کمر جلوگیری کنید.
درد خفیف کمر معمولاً پس از مدتی خودبهخود از بین میرود. اگر اینطور نیست، وضعیت خود را با پزشک خود بررسی کنید.
درمان اسپوندیلیت آنکیلوزان بهشدت این عارضه بستگی دارد. پزشک ممکن است داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) را تجویز کند.
اگر NSAIDS مؤثر نباشد، پزشک ممکن است داروهای بیولوژیک، مانند مسدودکننده فاکتور نکروز تومور (TNF) یا مهارکننده اینترلوکین 17 (IL-17) را برای شما تجویز کند. اگر درد مفصل شما شدید باشد ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید.
درمان تومور ستون فقرات بهشدت تومور شما بستگی دارد. پزشک شما ممکن است جراحی یا پرتودرمانی را برای کمک به جلوگیری از آسیب عصبی در نخاع توصیه کند. هرچه علائم را زودتر تشخیص دهید، شانس بیشتری برای بهبودی دارید.
دیسکهای تخریب شده معمولاً با روشهای غیرجراحی درمان میشوند، مانند:
جراحی معمولاً آخرین گزینه و دارای عوارض زیادی است؛ بنابراین پزشک تا زمانی که تلاشهای دیگر بیاثر باشد انجام آن را به تعویق میاندازد.
اگر کمردرد شما زمانی که دراز میکشید فقط اندکی ناراحتکننده است، بهاحتمال زیاد از یک حرکت یا کشش نادرست در عضلات کمر به وجود آمده است و با استراحت و گذشت زمان، درد کاهش مییابد.
اگر هنگام درازکشیدن کمردردی دارید که با گذشت زمان شدت آن افزایش مییابد، باید با پزشک خود مشورت کنید؛ زیرا ممکن است وضعیت پزشکی جدیتری داشته باشید.
اگر هنگام خمشدن کمرتان درد میکند، باید شدت درد را ارزیابی کنید. اگر درد جزئی را تجربه میکنید، ممکن است به دلیل اسپاسم یا فشار عضلانی باشد. اگر درد شدیدی را تجربه میکنید، ممکن است از پارگی دیسک یا آسیبهای دیگر کمر رنج ببرید.
ستون فقرات و کمر شما از قسمتهای ظریف تشکیل شدهاند که میتوانند تحتتأثیر عوامل مختلفی قرار بگیرند. برخی از دلایلی که ممکن است باعث کمردرد شما شود میتواند شامل موارد زیر باشد:
اسپاسم یا گرفتگی عضلات بسیار شایع است. این گرفتگیها میتوانند در هر زمانی از روز اتفاق بیفتند، بهویژه در حین ورزش یا روزهای بعد از تمرین. آنها معمولاً به دلیل موارد زیر رخ میدهند:
اسپاسم عضلانی در قسمت پایین کمر اغلب زمانی اتفاق میافتد که شما خم شدهاید و چیزی را بلند میکنید، اما این اسپاسمها میتوانند در طول هر حرکتی که قسمت پایین بدن شما را درگیر میکند نیز اتفاق بیفتد.
درمان اسپاسم عضلانی شامل کشش، ماساژ و استفاده از یخ یا گرما است.
کشیدگی عضله زمانی اتفاق میافتد که عضله بیش از حد کشیده یا پاره شود. این عارضه معمولاً ناشی از:
اگر از کشیدگی عضلانی در ناحیه کمر خود رنج میبرید، باید زمانی که برای اولین بار متوجه درد شدید، از ماساژ یخ استفاده کنید. پس از دو تا سه روز استفاده از یخ، حرارت را اعمال کنید. برای چند روز استراحت کنید و سپس بهآرامی ورزش را شروع کنید و عضلات را کشش دهید. پزشک شما ممکن است داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین، ناپروکسن یا ایبوپروفن را برای کمک به درد توصیه کند.
ستون فقرات از قسمتهای زیادی از جمله مهرهها و دیسکهای بین مهرهای تشکیل شده است. اگر دیسک دچار پارگی شود، به این معنی است که مرکز نرم دیسک دچار بیرون زدگی شده است و میتواند اعصاب نخاعی مجاور را تحریک کند. لیز خوردن دیسک ممکن است با درد شدید و انتشاری همراه باشد.
پارگی دیسکی که معمولاً با استراحت، NSAIDها و فیزیوتراپی درمان میشود، اغلب پس از حدود شش هفته برطرف میشود. اگر درد پس از شش تا هشت هفته همچنان وجود دارد، پزشک ممکن است تزریق استروئید اپیدورال را در فضای اطراف عصب برای کاهش التهاب و تسکین درد توصیه کند. اگر علائم شما ادامه یابد، پزشک ممکن است جراحی را پیشنهاد دهد.
اسپوندیلولیستزیس در اثر جابهجایی یا لغزش مهره آسیبدیده به سمت جلو روی مهره زیر آن ایجاد میشود. این بیماری در افراد جوانی که در ورزشهایی مانند ژیمناستیک و وزنهبرداری شرکت میکنند، بیشتر رخ میدهد و اغلب نتیجه اسپوندیلولیز درمان نشده است. اسپوندیلولیز یک شکستگی استرسی یا ترک در قسمت کوچک و نازک مهره است که مفاصل فاست فوقانی و تحتانی را به هم متصل میکند.
درمان میتواند شامل موارد زیر باشد:
اگر بالای 55 سال سن دارید، کمردرد شما ممکن است نتیجه آرتریت باشد. مفاصل شما توسط غضروف محافظت میشوند و هنگامی که غضروف شما دچار تخریب شود، میتواند باعث درد و سفتی شود. انواع مختلفی از آرتریت وجود دارد، از جمله:
اگر کمردرد دارید، ممکن است دچار اسپوندیلیت آنکیلوزان شده باشید که نوعی آرتریت است که باعث جوشخوردن مهرههای ستون فقرات میشود. درمان این بیماری ممکن است شامل داروهای مسکن، دارو برای مهار التهاب و تورم یا جراحی در صورت شدید بودن درد باشد.
کمردردی که هنگام خمشدن احساس میکنید احتمالاً به دلیل کشیدگی عضله است. بااینحال، میتواند ناشی از مشکلات جدیتری مانند پارگی دیسک نیز باشد. اگر کمردرد شدید، وجود خون در ادرار، تغییر در عادات روده یا مثانه، درد هنگام درازکشیدن یا تب دارید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر کمردرد شما با گذشت زمان از بین نرفت یا بهبود نیافت، برای تشخیص کامل علت کمردرد خود باید با پزشک خود مشورت کنید.
اگر هنگام ایستادن کمردرد دارید، ممکن است این درد به دلیل افزایش استرس و فشار در این ناحیه به دلیل وضعیت نادرست بدنی باشد و درمان آن میتواند شامل انجام تمرینات مناسب و خوابیدن روی تشک مناسب باشد.
استرس وضعیتی شایعترین علت کمردرد است. بهطورکلی، هنگامی که ایستادهاید و راه میروید، افزایش فشار روی ستون فقرات میتواند باعث سفتشدن و اسپاسم عضلات کمر و منجر به درد شود.
برخی از دلایل کمردرد به هنگام ایستادن عبارتاند از:
روشهای خانگی فراوانی برای درمان درد در ناحیه کمر وجود دارد مانند:
گاهی اوقات نشستن. استراحتکردن بهاندازه کافی درد و فشار وارده به کمر را کاهش میدهد.
این مسکنهای بدون نسخه شامل ایبوپروفن و ناپروکسن هستند.
اگرچه ورزش اغلب برای رفع کمردرد خوب است، اما برای اطمینان از مفیدبودن تمرینات، با یک متخصص مشورت کنید؛ زیرا برخی تمرینات میتوانند درد را بدتر کنند. بهطورکلی داشتن سلامت فیزیکی به کاهش کمردرد هنگام ایستادن و انجام سایر فعالیتهای روزمره کمک میکند.
وضعیت بدن شما برای توزیع مناسب وزن مهم است. درست ایستادن و نشستن در بهبود کمردرد شما بسیار مهم است. برای یادگیری بهتر این موارد میتوانید با یک متخصص حرکات اصلاحی مشورت کنید.
کفش یا کفی مناسب به نگهداشتن پای شما در وضعیت خنثی و حمایت شده کمک کند.
از تشکی استفاده کنید که قوس کمری شما را بهصورت مناسب حمایت و پشتیبانی کند.
به محض شروع درد، چند بار در روز یک کیسه یخ را به مدت 20 دقیقه روی کمر خود قرار دهید. بعد از 48 ساعت، به صورت متناوب از یخ و حرارت استفاده کنید.
از بلندکردن اجسام سنگین خودداری کنید. اگر مجبور هستید این کار را انجام دهید، کمر خود را صاف نگه دارید و پاهای خود را خم کنید تا عضلات ساق پا بیشتر کار را انجام دهند.
اگر اضافه وزن دارید، رسیدن به وزن مناسب باعث کاهش فشار روی کمر شما خواهد شد.
برخی از درمانهای جایگزین برای کمردرد عبارتاند از:
ماساژهای آرامش بخش عمومی و ماساژهای ساختاری با هدف قرار دادن مناطقی که ممکن است باعث کمردرد شما شوند میتوانند به بهبود شرایط شما کمک کنند.
سوزنهای طب سوزنی ممکن است التهاب را کاهش داده و نحوه واکنش اعصاب را برای کاهش کمردرد تغییر دهند.
اگر درمانهای خانگی و تغییر سبک زندگی باعث بهبود کمردرد شما نشد، پزشک میتواند دارویی برای کمک به مدیریت آن تجویز کند. برخی از داروهایی که ممکن است پزشک شما تجویز کند عبارتاند از:
پزشک ممکن است فیزیوتراپی را نیز پیشنهاد کند. یک فیزیوتراپ یا متخصص حرکات اصلاحی میتواند تمرینات و کششهای خاصی را برای تقویت کمر و تسکین درد به شما آموزش دهد. این متخصصان همچنین ممکن است از تکنیکهای دیگری نیز استفاده کنند، مانند:
کمردرد به هنگام ایستادن معمولاً خودبهخود از بین میرود، اما گاهی اوقات به کمک پزشکی برای درمان این عارضه نیاز است. اگر درد شما بیش از چند روز طول کشید و با هر یک از علائم زیر همراه بود، با پزشک خود تماس بگیرید:
همچنین اگر درد ناشی از ضربه، مانند تصادف رانندگی است، به پزشک مراجعه کنید.
اگر گهگاهی هنگام ایستادن کمردرد دارید، احتمالاً این درد به دلیل استرس وضعیتی به وجود آمده است و احتمالاً طی چند روز، خودبهخود یا با درمانهای خانگی از بین برود.
اما اگر درد ادامه یافت یا بدتر شد و با علائم دیگری همراه شد، وقت آن است که به پزشک خود مراجعه کنید.