از اختلالات شایع در بیماری های ستون فقرات، پارگی دیسک کمر است. زمانی که ضربه گیرهای مهره ستون فقرات جابه جا شوند و در محل اصلی خود قرار نگیرند، این اختلال به وجود می آید. مشخص ترین علامت پارگی دیسک کمر یا بیرون زدگی دیسک کمر، این است که این آسیب فقط در قسمت پایین کمر اتفاق می افتد. به طور کلی دیسک کمر می تواند در تمام ستون فقرات رخ دهد؛ اما پارگی فقط بخش پایین کمر را درگیر می کند. راه درمانی این عارضه چیست؟ برای درمان پارگی دیسک روش های مختلفی چون فیزیوتراپی برای پارگی دیسک کمر، جراحی، دارو درمانی و ورزش درمانی وجود دارد.
فهرست مطالب
از مشخصه های دیگر پارگی دیسک، انتشار دردی ممتد است که از ناحیه باسن شروع تا پاها کشیده می شود و فشار شدیدی بر روی اعصاب کمر ایجاد می کند. زمانی که این حالت اتفاق می افتد، احساس تیر کشیدگی و بی حسی در ناحیه دست و پا دارید.
درد بیرون زدگی دیسک کمر را می توان با استراحت 4 الی 6 هفته ای و مصرف داروهای مسکن بهبود داد، اما اگر آسیب وارد شده به کمر در این مدت خوب نشود، درمان های دیگری پیش روی شما قرار داده می شود.
فیزیوتراپی برای پارگی دیسک کمر و جراحی گزینه های بعدی هستند، ولی بیشتر بیماران قبل از جراحی، فیزیوتراپی را برای درمان و بهبودی ترجیح می دهند. چاقی و اضافه وزن، فعالیت های جسمی سنگین، مصرف دخانیات، برداشتن اشیای سنگین و نشستن مداوم، شما را در معرض آسیب پارگی دیسک کمر قرار می دهد.
بعد از تشخیص پارگی دیسک کمر توسط پزشک متخصص، فیزیوتراپی برای پارگی دیسک کمر جهت کنترل دردهای ناشی از آن، بهترین گزینه است. فیزیوتراپی علاوه بر بهبودی، درد را کنترل کرده، اجازه نمی دهد مجدد از آسیب های پارگی دیسک در آینده رنج ببرید.
از مهم ترین متدها و تکنیک های درمانی برای معالجه می توان به ماساژ درمانی، گرما و سرما درمانی، آب درمانی، تحریک الکتریکی، شاک ویو تراپی، مگنت تراپی، میکرو واس تراپی، طب سوزنی، حرکات ورزشی و کششی اشاره کرد.
چنانچه گفتیم فیزیوتراپی شامل درمان های فعال و غیر فعال است. در فیزیوتراپی برای پارگی دیسک کمر، فیزیوتراپیست ها اول از درمان های منفعل شروع می کنند، سپس با درمان های فعال، به تقویت عضلات، بافت ها و مفاصل کمر می پردازند.
بدین ترتیب با برداشتن فشار از روی اعصاب کمر، درد کاهش پیدا کرده و التهابات فروکش می کنند. این فرایند، توانایی حرکتی شما را افزایش داده و عملکرد دیسک های کمر را بهتر می کند.
برای فیزیوتراپی بیرون زدگی دیسک کمر، روش های نوینی به وجود آمده است که تاثیرات فوق العاده ای در بهبودی آسیب های ناحیه کمر گذاشته است. این متدهای نوین شامل انواع دستگاه های الکتریکی است که با تحریک عصبی از روی پوست و مداخله درمانی به کاهش درد منجر می شوند.
برای درمان پارگی دیسک کمر روش های دیگری چون ورزش درمانی، تمرینات افزایش دهنده انعطاف پذیری کمر و حرکات کششی توسط فیزیوتراپ ها به کار برده می شوند.
البته در کنار این تکنیک ها برای کاهش درد از کمپرس آب سرد یا گرم نیز مورد استفاده قرار می گیرد و اغلب بیماران می توانند این تکنیک ها را در خانه انجام دهند.
ورزش کردن باعث تقویت عضلات کمر می شود و با بالا بردن استقامت و توانایی عضلات شکم، کمک می کند تا فشار کمتری روی کمر باشد. تمرین های کششی نیز از اسپاسم عضلات کمر پیشگیری می کند.
انجام تمرینات بالا برنده انعطاف کمر مثل چرخش لگن، دراز نشست نیمه، کشش عضلات ناحیه کمر و سایر حرکات انعطاف پذیری در بهبود پارگی های دیسک کمر تاثیر می گذارند.
به طور کلی فیزیوتراپی برای پارگی دیسک کمر، کم خطر ترین و مطمئن ترین شیوه درمانی است که بیماران نیازی به انجام عمل های جراحی سنگین ندارند. متدها و تکنیک های فیزیوتراپی در بهبود و کاهش درد عضلات، بافت ها و دیسک های کمر تاثیرات بی نظیری داشته اند.
بیمارانی که دوست ندارند تحت عمل جراحی قرار بگیرند یا از عوارض داروها در امان باشند، این متد درمانی را انتخاب می کنند.
برای فیزیوتراپی بیرون زدگی دیسک کمر روش های درمانی غیر فعال مثل فیزیوتراپی با دستگاه و متدهای فعال مانند ورزش، تمرینات کششی، استقامتی و انعطاف پذیری استفاده می شود.