سندرم تونل کارپال یک وضعیت دردناک است که در اثر تورم و التهاب در اطراف مچ دست و تاندونهای انگشتانی که عصب میانی (مدیان) را احاطه کردهاند، ایجاد میشود. این تورم و التهاب تاندون، عصب میانی را فشرده میکند و باعث درد، سوزنسوزنشدن و بیحسی در کف دست و انگشتان میشود.
غذاها و مکملهایی که التهاب را کاهش میدهند ممکن است برای این بیماری مفید باشند. در برخی موارد، رژیم غذایی مناسب ممکن است علائم را بهاندازهای کاهش دهد که نیازی به درمانهای پزشکی دیگر نباشد. رژیم غذایی مناسب حتی میتواند بهعنوان مکمل در کنار درمانهای پزشکی، مفید باشد. از طرفی مصرف برخی مواد غذایی نیز ممکن است با افزایش التهاب در بدن، این وضعیت را تشدید کنند. بنابراین با ما در ادامه برای آشنایی با غذاها و مکملهایی که به سندرم تونل کارپال کمک میکنند یا به آن آسیب میرسانند، همراه باشید.
فهرست مطالب
سندرم تونل کارپال دلایل شناخته شدهای دارد. برخی از این دلایل عبارتاند از:
همچنین بالابودن میزان التهاب، نقشی اساسی در علائم مرتبط با درد ناشی از سندرم تونل کارپال ایفا میکند. التهاب یک فرایند طبیعی در بدن است که به محافظت از شما در برابر آسیب و عفونت کمک میکند. با این حال، وجود التهاب مزمن ممکن است با موارد زیر نیز مرتبط باشد:
رژیم غذاییِ سرشار از مواد فراوری شده ممکن است باعث افزایش سطح پروتئینهای پیش التهابی موسوم به “سیتوکینها” شود. فاکتور نکروز تومور آلفا (TNFa) یک سیتوکین التهابی است که به طور خاص با درد تونل کارپال مرتبط است. تحقیقات نشان میدهد که رژیمهای غذایی دارای مواد فراوری شده ممکن است پروتئینهای التهابی مانند TNFa را افزایش دهند.
غذاهایی که باعث التهاب میشوند ممکن است سندرم تونل کارپال را بدتر کنند. این مواد غذایی عبارتاند از:
نشاستههای تصفیه شده همچنین بهعنوان کربوهیدراتهای ساده یا “کربوهیدراتهای مضر” شناخته میشوند. این مواد شامل غلاتی هستند که فاقد فیبر، مواد مغذی و سبوساند. همچنین انواع دسرها و نوشابهها نیز شامل کربوهیدراتهای ساده هستند.
نشاسته و قندهای تصفیه شده عبارتاند از:
بسیاری از کربوهیدراتهای تصفیه شده نیز سرشار از چربی اشباع یا ترانس هستند. مانند انواع دسرها و کیکها.
سایر غذاهای حاوی چربی اشباع و ترانس عبارتاند از:
ازآنجاییکه نمک میتواند باعث احتباس آب در بدن شود، ممکن است تورم و فشار روی عصب میانی (مدیان) را بدتر کند.
از مصرف غذاهای حاوی نمک زیاد، از جمله غذاهای فراوری شده و بسته بندی شده خودداری کنید. همچنین از افزودن به وعدههای غذایی نیز خودداری کنید.
مصرف زیاد نوشیدنیهای الکلی میتواند سطح التهاب را در بدن افزایش دهد. مطالعهای در سال 2018 نشان داد که نوشیدن طولانیمدت و بیش از حد الکل میتواند خطر ابتلا به سندرم تونل کارپال را افزایش دهد.
مطالعات نشان دادهاند که غذاهایی که التهاب را کاهش میدهند برای سلامتی مفید هستند و ممکن است باعث کاهش علائم سندرم تونل کارپال شوند. برخی از این مواد غذایی عبارتاند از:
اسیدهای چرب امگا 3 خاصیت ضدالتهابی دارند و نقش محافظ را برای اعصاب ایفا میکنند. مطالعهای در سال 2020 نشان داد که اسیدهای چرب امگا 3 باعث کاهش بیحسی و درد ناشی از سندرم تونل کارپال میشود. غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا 3 عبارتاند از:
ماهیهای چرب آب سرد مانند سالمون، ماهی تن، شاه ماهی، ماهی قزلآلا و ساردین حاوی امگا 3 بالایی هستند و میتوانند باعث کاهش التهاب در بدن شوند.
غذاهای سرشار از آنتیاکسیدان میتوانند التهاب را کاهش دهند و ممکن است به کاهش علائم سندرم تونل کارپال کمک کنند. مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدانها عبارتاند از:
استفاده از مکمل ویتامین B6 یک درمان بحث برانگیز برای سندرم تونل کارپال است؛ اما گاهی اوقات توسط متخصصان توصیه میشود؛ زیرا برای سلامت کلی مفید است و ممکن است به کاهش علائم تونل کارپال نیز کمک کند.
نحوه عملکرد ویتامین B6 برای این بهبود این شرایط کاملاً مشخص نیست. یکی از علل احتمالی ممکن است این باشد که این ویتامین با افزایش آستانه درد در افراد مبتلا به سندرم تونل کارپال، میتواند بهعنوان یک مسکن عمل کند.
غذاهای سرشار از ویتامین B6 عبارتاند از:
مکمل ویتامین B12 ممکن است برای کاهش اثرات آسیب عصبی و تسکین درد مفید باشد. پ. غذاهای شامل ویتامین B12 عبارتاند از:
زردچوبه یک حاوی ماده کورکومین است که دارای خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی است و محافظتکننده قوی برای اعصاب محیطی است.
علاوه بر دادههای علمی، مصرف کنندگان زردچوبه نیز میگویند که این ماده با ارزش برای کاهش التهاب مرتبط با سندرم تونل کارپال و سایر بیماریها از جمله آرتریت مفید است.
اگر تصمیم دارید زردچوبه را امتحان کنید، حتماً آن را همراه با فلفل سیاه استفاده کنید. فلفل اثربخشی کورکومین را افزایش میدهد. همچنین میتوانید زردچوبه را بهعنوان چای بنوشید.
اگر رژیم غذایی شما فاقد ویتامینها و مواد مغذی ذکر شده در بالا است، ممکن است مصرف مکملهای حاوی این مواد مغذی برای شما مفید باشد. مکملهایی مانند:
علاوه بر این، مکملهایی وجود دارند که مصرف آنها ممکن است مفید باشد، زیرا این مواد مغذی به سختی از طریق رژیم غذایی دریافت میشوند. این مکملها عبارتاند از:
آلفا لیپوئیک اسید: آلفا لیپوئیک اسید دارای خواص محافظتکننده عصبی است و به همین علت ممکن است برای کاهش علائم سندرم تونل کارپال مفید باشد. این ماده در برخی از مواد غذایی مانند اسفناج و گوشت به مقدار بسیار کم یافت میشود.
کپسایسین: این ترکیب در فلفل قرمز تند یافت میشود و تحقیقات نشان داده است که دارای خواص تسکین دهنده درد است.
درمانهای خانگی سندرم تونل کارپال ممکن است برای تسکین درد و کاهش تورم مفید باشد. این درمانها عبارتاند از:
کاهش فعالیتهای حرکتی تکراری که نیاز به خمشدن مچ دارند. این فعالیتها عبارتاند:
سندرم تونل کارپال میتواند دردناک و ناتوان کننده باشد و ازآنجاییکه میتواند در هر دو مچ دست رخ دهد، ممکن است به طور قابل توجهی توانایی شما را برای شرکت در فعالیتهای روزانه کاهش دهد. اگر درمانهای خانگی و تغییرات رژیم غذایی کمکی برای بهبودی در این زمینه نکرد، باید با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید.
در برخی موارد، طب سوزنی ممکن است برای کاهش علائم و درد مفید باشد. همچنین درمانهای پزشکی مانند تزریق کورتیزون را نیز میتوانید در نظر بگیرید. راهحلهای جراحی برای سندرم تونل کارپال نیز ممکن است بسیار اثربخش باشند.
سندرم تونل کارپال یک وضعیت دردناک است که در اثر فشردهشدن اعصاب در مچ دست و کف دست ایجاد میشود.
خوردن برخی غذاها و مصرف مکملهای غذایی ممکن است به کاهش تورم و التهاب ناشی از این بیماری کمک کند. همچنین برخی از درمانهای خانگی وجود دارد که میتواند در این زمینه کمککننده باشند.
اگر رژیم غذایی و روشهای خانگی برای درمان سندرم تونل کارپال کافی نیست، با پزشک مشورت کنید.