عمل تعویض دیسک یا فیوژن ستون فقرات
20 تیر 1402خوابرفتگی یا پارستزی چیست؟
21 تیر 1402اگرچه شواهدی وجود ندارد که نشان دهد اسکولیوز میتواند بر بارداری تأثیر بگذارد، اما این موضوع میتواند باعث کمردردهای بیشتری در طی بارداری شود. در موارد شدید، اسکولیوز میتواند باعث ایجاد برخی چالشهای اضافی در دوران بارداری و زایمان شود. ولی بهطورکلی، زنان مبتلا به اسکولیوز بهاندازه زنان عادی توانایی بهدنیاآوردن نوزادان سالم را دارند.
فهرست مطالب
باردارشدن با اسکولیوز
هنگامی که فردی مبتلا به یک بیماری پیشرونده مانند اسکولیوز تشخیص داده میشود، همیشه اولین سؤالاتی که پرسیده میشود این است که زندگی با این بیماری چگونه خواهد بود؟ بیماران نگراناند که این بیماری چقدر زندگی آنها را تغییر میدهد و آیا هنوز هم میتوانند کارهایی را که دوست دارند انجام دهند یا خیر؟
والدین اغلب میپرسند که این عارضه چگونه بر آینده فرزندشان تأثیر میگذارد. آنها میخواهند بدانند که این وضعیت چقدر ممکن است بدتر شود؟ از چه فعالیتهای بدنی ممکن است لازم باشد اجتناب شود؟ چه مدت طول میکشد تا بهبود حاصل شود؟ و درمورد زنان، طبیعی است که در باره بارداری خود نگرانیهایی داشته باشند.
هیچ مدرکی مبنی بر تأثیر اسکولیوز بر باروری وجود ندارد و این عارضه بههیچوجه بر سیستم تولیدمثل تأثیر نمیگذارد. اگرچه موارد شدید اسکولیوز میتواند باعث نارسایی ریه، سردرد، کمردرد و پادرد و مشکلات گوارشی شود، اما مشکل در باردارشدن در لیست عوارض احتمالی مرتبط با اسکولیوز نیست.
کمردرد در بارداری
هنگامی که یک بیمار مبتلا به اسکولیوز باردار است، چالشهای زیادی وجود ندارد که باید او را برای آن آماده کنید. شایعترین شکایتی که از بیماران باردار میشنوید این است که ممکن است در طی بارداری کمردرد افزایش یابد.
همانطور که گفته شد، باردارشدن با اسکولیوز لزوماً دردناک نیست و این موضوع تا حد زیادی بهشدت بیماری بستگی دارد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
همانطور که بارداری یک فرد سالم بدون هیچ شرایط پزشکی میتواند باعث ایجاد مقدار مشخصی درد و ناراحتی شود، برای افراد دارای عارضه اسکولیوز نیز تفاوتی در این زمینه وجود ندارد. میزان کمردرد در بارداریهای سالم در خانمها متفاوت است و این مورد را میتوان برای بیماران اسکولیوز نیز گفت.
برخی از بیماران باردار و مبتلا به اسکولیوز افزایش درد ناشی از اسکولیوز را تجربه نکردهاند، درحالیکه برخی دیگر گزارش کردهاند که کمردردشان در دوران بارداری و زایمان بدتر شده است.
بهطورکلی، زنان مبتلا به اسکولیوز بیشتر در معرض خطر کمردرد هستند، اما در اکثر بارداریها، با یا بدون اسکولیوز، کمردرد ممکن است وجود داشته باشد.
زایمان و اسکولیوز
کاملاً طبیعی است که زنان مبتلا به اسکولیوز بخواهند بدانند که آیا اسکولیوز آنها میتواند منجر به عوارض در هنگام زایمان شود یا خیر. درگذشته، پزشکان تصور میکردند که اسکولیوز میتواند عوارضی را برای زایمان به وجود بیاورد و اغلب سزارین را برای زنان مبتلا به اسکولیوز تجویز میکردند.
خوشبختانه امروزه ماماها و پزشکان زنان و زایمان، آموزشهای بسیار بیشتر و دقیقتری در این زمینه میبینند و لزومی به انجام سزارین در این موارد نیست. بهعلاوه، جراحیهای غیرضروری هرگز ایده خوبی نیستند و تا جای ممکن باید از این روشها اجتناب نمود.
اکثر زنان مبتلا به اسکولیوز میتوانند تحت آموزشهای مخصوص برای زایمان طبیعی قرار گیرند و میتوانند بدون هیچ مشکلی نوزادان سالمی را بدون بهوجودآمدن هیچگونه عارضه مرتبط با اسکولیوز به دنیا آورند.
اگرچه اکثر زایمانها بدون عارضه هستند، اما ممکن است گاهی اوقات و در شرایط خاصی برخی عوارض وجود داشته باشد. مثلاً گاهی اسکولیوز باعث کجشدن لگن میشود و شدت بالای اسکولیوز ممکن است جنین را در موقعیت نامناسبی قرار دهد.
برای موارد اسکولیوز با انحنای ستون فقرات شدید، عوارض بالقوه میتواند شامل کمردرد شدید و مشکل در تنفس به دلیل اختلال ریوی باشد.
بیحسی اپیدورال با اسکولیوز
تسکین درد زنان مبتلا به اسکولیوز در حین زایمان، با روشها و داروهای مرسوم هیچ تداخلی ندارد و میتوان از این روشها برای زایمان این دسته از بیماران نیز استفاده نمود. یکی از مؤثرترین روشهای تسکین درد اسکولیوز، بیحسی اپیدورال است.
بیحسی اپیدورال توسط متخصص بیهوشی انجام میشود و شامل تزریق ماده بیحسی در ناحیه خاصی از نخاع است. اگر بیمار مبتلا به اسکولیوز باشد، باید مطمئن شود که متخصص بیهوشی از این عارضه او آگاه است و لازم است تا عکس ایکس – ری گرفته شود تا مشخص شود که انحنای ستون فقرات به چه صورت است.
اگر متخصص بیهوشی دقیقاً بداند که منحنی کجاست و چقدر شدید است، میتواند با اطمینان بیشتری تزریق اپیدورال را انجام دهد و مطمئن شود که تزریق به فضای اطراف نخاع و جایی که باید باشد، وارد میشود.
بیحسیهای اپیدورالی که بهدرستی انجام نشوند یا در ناحیه صحیح نخاع قرار نگیرند، خطر فلج شدن و عوارضی مانند بیحسی ناکافی، مشکلات فشارخون و مشکل در تنفس را به همراه دارند.
بیحسی اپیدورال بعد از جراحی فیوژن ستون فقرات
زنانی که جراحی فیوژن ستون فقرات برای اسکولیوز انجام دادهاند نیز باید بااحتیاط تزریق اپیدورال را انجام دهند و مطمئن شوند که متخصص بیهوشی از وضعیت آنها آگاه است و لازم است تا یک عکس ایکس – ری از وضعیت فعلی خود داشته باشند.
خطر تزریق اپیدورال برای زنانی که جراحی فیوژن ستون فقرات انجام دادهاند بیشتر مربوط بهقرار دادن سوزن در نقطه مناسب مربوط میشود و متخصص بیهوشی باید احتیاط کند تا سوزن وارد ناحیهای که پیچگذاری شده است نشود.
بیماران باردار باید قبل از زایمان گزینههای مدیریت درد خود را با پزشک خود در میان بگذارند تا همه این موارد در شرححال آنها باشد و همه عوامل مربوطه از میزان وضعیت بیمار مطلع باشند.
بارداری و پیشرفت اسکولیوز
بسیاری از زنان نگران این هستند که آیا بارداری آنها بر پیشرفت میزان انحنای جانبی کمرشان تأثیر میگذارد یا خیر. برای بیمارانی که سخت کار کردهاند تا پیشرفت بیماری خود را کند یا متوقف کنند، این یک نگرانی بزرگ است؛ زیرا هیچکس نمیخواهد به عقب برگردد یا درمان سخت خود را هدر دهد.
تحقیقات نشان داده است که افزایش وزن ناشی از بارداری باعث پیشرفت انحنای ستون فقرات نمیشود. برای زنانی که تحت درمان قرار گرفتهاند و انحنای آنها کاهشیافته است، دلیل کمی برای نگرانی وجود دارد که بارداری نتیجه درمان آنها را خنثی کند.
ممکن است بسیاری این سؤال را بپرسند که چگونه بارداری پیشرفت اسکولیوز را افزایش نمیدهد؟ یک نظریه رایج دراینرابطه، ترشح هورمون “رلکسین” در بدن است. در همه زنان باردار، چه مبتلا به اسکولیوز باشند و چه نباشند، ترشح این هورمون به شل کردن رباطهای لگن و آمادهسازی بدن برای زایمان کمک میکند. تحقیقات نشان داده است که این هورمون همچنین میتواند ستون فقرات را شل کند، و اجازه میدهد استرس اضافی ناشی از افزایش وزن مرتبط با بارداری بر روی ستون فقرات بدون بدتر شدن انحنا ایجاد شود.
بارداری و درمان اسکولیوز
وقتی نوبت به درمان بیماران باردار میرسد، برنامههای درمانی تغییر چندانی نمیکند. پزشک اصولاً فشار اضافی را که حاملگی به بدن وارد میکند در نظر میگیرد و برنامه را بر اساس آن تنظیم میکند،
درحالیکه اشعه ایکس، استاندارد طلایی برای نظارت بر انحنای ستون فقرات است، اما برای بیماران باردار، قرارگرفتن در معرض اشعه ایکس باید محدود شود؛ بنابراین در طول مدت بارداری، برای نظارت بر پیشرفت وضعیت انحنا، بهجای اشعه ایکس، باید به ارزیابیهای بصری تکیه کرد.
آیا اسکولیوز ارثی است؟
بسیاری از زنان مبتلا به اسکولیوز مطمئن نیستند که آیا باید باردار شوند یا خیر. آنها نگران هستند که ممکن است این بیماری را به فرزندشان منتقل کنند. این نگرانی طبیعی و قابلدرک برای هر والدینی است.
پاسخ سریع این است که هیچ ژن خاصی وجود ندارد که مسئول بروز اسکولیوز باشد. در واقع، 80 درصد از موارد شناخته شده اسکولیوز تشخیصدادهشده، هیچ علت شناخته شدهای ندارند. با گسترش علم، همچنان هیچ آزمایش ژنتیکی وجود ندارد که بتوان بهوسیله آن گفت که آیا امکان دارد کودک شما به این بیماری مبتلا شود یا خیر.
مطالعاتی که بر روی دوقلوهای همسان انجام شده است، از این دیدگاه حمایت میکند که اسکولیوز ارثی نیست، زیرا برخی نشان دادهاند که یکی از دوقلوها به این بیماری مبتلا میشود، درحالیکه دیگری خیر، یا دوقلوها انحناهای بسیار متفاوتی را در مکانهای مختلف در ستون فقرات خود دارند.
اگرچه گاهی ممکن است بیش از یک نفر در یک خانواده به اسکولیوز مبتلا شود، ولی باید توجه داشت که این موضوع به دلیل یک ژن خاص یا جهش ژنتیکی نیست، بلکه بیشتر بهعنوان نتیجه سایر عوامل مشترک مانند سبک زندگی، عوامل اجتماعی – اقتصادی، عوامل محیطی، وضعیت بدنی و حتی واکنشهای رایج به استرس شناخته میشود.
کلام آخر
بارداری برای هر زنی با خطراتی همراه است. از حالت تهوع گرفته تا کمردرد. برای زنان مبتلا به اسکولیوز، ترسهای مربوط به بارداری و زایمان میتواند استرس و نگرانی بیشتری ایجاد کند.
در موارد شدید اسکولیوز، احتمال افزایش میزان کمردرد، توقف احتمالی در حین زایمان و مشکلات تنفسی بیشتر است. علاوه بر این، در مورد مدیریت درد در حین زایمان، تزریق اپیدورال باید بااحتیاط بیشتری انجام شود. پیشنهاد میشود که قبل از انجام تزریق اپیدورال یک عکس اشعه ایکس که بهتازگی انجام شده است، در اختیار متخصص بیهوشی قرار دهید تا اطمینان حاصل شود که تزریق در جایی که باید وارد میشود.
بهطورکلی، زنان مبتلا به اسکولیوز، بارداری خود را مانند زنان معمولی تجربه میکنند، و برخی از آنها بیشتر از سایرین کمردرد مربوط به اسکولیوز را گزارش میدهند. زنان مبتلا به اسکولیوز همیشه نوزادان سالمی به دنیا میآورند و هیچ دلیلی برای ترس آنها از بارداری و عوارض زایمان بیشتر از زنان معمولی وجود ندارد.