پرونیشن بیش از حد که به آن صافی کف پای انعطافپذیر نیز گفته میشود، در کودکان نسبتاً شایع است و اغلب خودبهخود و بهمرورزمان از بین میرود. اما اگر میزان و شدت کف پای صاف رفتهرفته بیشتر شود یا کودک شما از درد پا شکایت کند، ممکن است درمان این عارضه لازم باشد.
فهرست مطالب
هنگام راهرفتن، پاهای شما به طور طبیعی از یک سمت به سمت دیگر حرکت میکنند. این حرکت جهتدار پرونیشن نامیده میشود و تعیین میکند که پاهای شما چقدر ضربات و فشار مربوط به حرکات شما را جذب میکند.
در حین راهرفتن، قرار است پاهای شما در یک وضعیت نسبتاً مستقیم و در یک راستا بمانند، اگرچه حرکتکردن خفیف به سمت داخل یا خارج، تا حدود 15 درصد در هر جهت کاملاً طبیعی است.
سه نوع پرونیشن وجود دارد:
داشتن پاهایی که دچار پرونیشن شدهاند معمولاً عارضه خیلی جدی محسوب نمیشود، اما در صورت عدم درمان میتواند منجر به سایر مشکلات سلامتی شود. این مشکلات ممکن است شامل انگشت چکشی یا بونیون و کمردرد باشد.
صافی کف پا در اغلب نوزادان وجود دارد. این موضوع تا حدی به این دلیل است که قوسهای کفپایی آنها هنوز به طور کامل رشد نکردهاند.
طبق گفته آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا (AAOS)، کودکان با قوس کفپایی به دنیا نمیآیند. اما بهتدریج، با آغاز راهرفتن و تقویت و سفتشدن عضلات کف پا، قوسهای کفپایی ایجاد میشوند. کف پای برخی از کودکان ممکن است حتی تا سن 5 سالگی یا بیشتر دچار قوس نشود.
در یک مطالعه در سال 2006، محققان دریافتند که 44 درصد از کودکان پیشدبستانی مشاهده شده دارای کف پای صاف انعطافپذیر هستند. کودکانی که در این مطالعه شرکت کردند بین 3 تا 6 سال سن داشتند. بچههای کوچکتر نسبت به بچههای بزرگتر درصد بیشتری صافی کف پا داشتند و پسرها بیشتر از دختران به صافی کف پا مبتلا بودند.
ازآنجاییکه صافی کف پای انعطافپذیر بخشی از رشد طبیعی بسیاری از کودکان است، کاملاً محتمل است که متوجه شوید کودک شما نیز دارای این عارضه میباشد.
بااینحال، مهم است که مراقب رشد پای کودک خود باشید. اگر کودک شما به دلیل صافی کف پا دچار بینظمی حرکتی یا درد میشود، ممکن است نیاز به درمان داشته باشد.
کودکان معمولاً هیچ علامت دیگری به جز صافی کف پای آشکار ندارند. این بدان معناست که وقتی به داخل پاهای کودک خود در حالت ایستاده نگاه میکنید، ممکن است متوجه شوید که شکاف یا قوس زیادی بین کف پای او و زمین وجود ندارد. همچنین ممکن است متوجه شوید که مچ پاهای کودکتان از پشت و در حالت ایستاده، کمی چرخیده به سمت داخل به نظر میرسند.
هر گونه شکایت از درد پا، ناراحتی مکرر، یا شیوه غیرمعمول راهرفتن نشانه آن است که باید به پزشک مراجعه کنید.
طبق گفته بیمارستان کودکان فیلادلفیا، علائم صافی کفی پا یا پرونیشن بیش از حد میتواند شامل موارد زیر باشد:
اگر متوجه شدهاید که فرزندتان صافی کف پا دارد، میتوانید در ویزیت بعدی آن را با پزشک در میان بگذارید. البته به یاد داشته باشید که این عارضه یک مسئله فوری پزشکی محسوب نمیشود مگر اینکه کودک شما درد یا ناراحتی داشته باشد.
بسیاری از متخصصان اطفال در تشخیص صافی کف پا در کودکان ماهر هستند، اگرچه پزشک کودک شما نیز ممکن است شما را برای نظر تخصصی به یک متخصص ارتوپد یا حرکات اصلاحی ارجاع دهد.
یک متخصص در طول معاینه فیزیکی برای صافی کف پا، ممکن است:
سؤالاتی در مورد سابقه پزشکی خانوادگی شما بپرسد.
پای فرزندتان را بررسی کند.
به الگوهای ساییدگی کفشهای او نگاه کند
کودک شما را در حین انجام حرکات اولیه (راهرفتن، دویدن، ایستادن روی نوک پا) ارزیابی کند.
اگر پزشک کودک شما به اطلاعات بیشتری نیاز داشته باشد، ممکن است آزمایشهای تشخیصی را برای مشاهده بهتر ساختار پای کودک شما تجویز کند. مواردی مانند عکس ایکس – ری، سیتیاسکن یا حتی MRI .
اگر صافی کف پای فرزندتان او را آزار نمیدهد، احتمالاً نیازی به انجام کاری برای «رفع» آن ندارید. جالب است بدانید که برخی متخصصین از درمان کودکان مبتلا به صافی کف پای بدون علامت خودداری میکنند و استدلالشان این است که این عارضه خودبهخود بدون هیچ مداخلهای در بیشتر موارد برطرف میشود.
اما اگر فرزند شما علائمی دارد که او را آزار میدهد، میتوانید این موارد را با پزشک و متخصص درمیان بگذارید. اگرچه گاهی برای درمان این عارضه در بزرگسالان و نوجوانان نیاز به جراحی است؛ اما کودکان خردسال تقریباً هرگز برای جراحی صافی کف پا ارجاع داده نمیشوند.
بهاحتمال زیاد، علاقه دارید تا یک یا چند درمان غیرجراحی را امتحان کنید تا به رفع صافی کف پای فرزندتان کمک کند. پس بیایید برخی از این گزینهها را با هم بررسی کنیم.
کشش تاندون پشت پاشنه یکی از مهمترین روشهای درمان صافی کف پا است. تاندون آشیل را در مواقعی که کودکتان دچار درد میباشد مورد کشش قرار دهید. بر اساس تحقیقات، همین یک حرکت ساده و بیخطر میتواند بر وضعیت صافی کف پای کودک بسیار تأثیرگذار باشد. چندین کشش دیگر نیز وجود دارد که بهراحتی میتواند به اصلاح راهرفتن نامناسب و تقویت عضلات قوس کفپایی کمک کند. ممکن است لازم باشد در ابتدای انجام تمرینات، حرکات را در کنار فرزندتان انجام دهید تا مطمئن شوید که تمرینات را با فرم و وضعیت مناسب یاد میگیرد.
اگر فرزند شما صافی کف پا دارد، پوشیدن کفشهای تخت میتواند درد پای او را تشدید کند. اطمینان حاصل کنید که کفشهای کودکتان از کفی های مناسبی برخوردار است و قوسهای کفپایی او را حمایت می کند.
گاهی اوقات کودکان ممکن است به طور خاص به یک جفت کفش دلبستگی زیادی پیدا کنند؛ اما توجه داشته باشید که آنها به استفاده از کفشهای خیلی کهنه یا فرسوده ادامه ندهند.
اگر نمیتوانید کفشهایی را پیدا کنید که از حمایت کافی از کف پا برخوردار باشند، میتوانید از کفیها کمک بگیرید و آنها را به کفشهای معمولی فرزندتان اضافه کنید. این کفیها بهگونهای طراحی شدهاند که با خطوط پاهای کودک شما مطابقت داشته باشند و میتوانند بهصورت سفارشی و یا آماده در دسترس باشند.
هدف والدین باید انتخاب یا سفارش کفی با توجه به توصیه متخصص باشد. اطمینان از اینکه پای کودکان بهدرستی اندازهگیری شده و کفی برای پای او مناسب است، میتواند اثربخشی این کفیها را بهبود بخشد و احتمال تحریک و درد را به هنگام استفاده کاهش دهد.
اگر کودک شما از درد پاهای خود شکایت دارد، از پزشک او در مورداستفاده ایمن از مسکنهایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن برای کمک به تسکین دردش سؤال کنید.
البته باید اطمینان حاصل کنید که همیشه داروها را دور از دسترس کودکان قرار میدهید و کودکان باید این داروها را فقط تحت نظارت بزرگسالان و طبق دستور پزشک مصرف کنند.
گذاشتن یخ یا گرما روی نواحی درد یا استفاده از غلتک ماساژ دستی پا برای کاهش بخشی از تنش عضلانی نیز میتواند برای کودکان مفید باشد.
اگر نمیتوانید بفهمید که فرزندتان برای درد کف پایش به چه چیزی نیاز دارد، فیزیوتراپیست میتواند در این مورد شما را راهنمایی کند و تمرینات مناسبی را برای کودکتان تجویز کند. یک یا دو جلسه فیزیوتراپی میتواند شما و فرزندتان را برای انجام تمرینات در خانه آماده کند. درمانگر به کودک شما انجام حرکات کششی را بهصورت روزانه یاد میدهد. برخی از کودکان ممکن است برای تکمیل درمان خود به نظارت بزرگسالان نیاز داشته باشند، درحالیکه برخی دیگر ممکن است پس از راهنمایی و تمرین بتوانند بهتنهایی از عهده این تمرینات برآیند.
پرونیشن یا صافی کف پای منعطف، در کودکان زیر 5 سال بسیار رایج است، زیرا قوسهای کفپایی آنها هنوز به طور کامل رشد نکرده است. هنگامی که کودکان شروع به راهرفتن میکنند، اکثر آنها به طور طبیعی قوس کفپایی را پیدا میکنند و به پرونیشن طبیعی بازمیگردند.
اگر کودک شما بالای پنج سال سن دارد و هنوز صافی کف پا دارد، یا اگر صافی کف پای او باعث درد، ناراحتی یا سبک راهرفتن غیرمعمول میشود، حتماً با متخصص ملاقات کنید تا پای او را معاینه کند.