درد ساق پا (روش درمان سریع)

علل لرزش دست (روش درمان رعشه و لرزش دست‌)
علل لرزش دست (روش درمان رعشه و لرزش دست‌)
19 اسفند 1402
تمرین‌های مکنزی چیست؟
تمرین‌ های مکنزی چیست؟
21 اسفند 1402
درد ساق پا (روش درمان سریع)
3.9
(8)

درد در اندام تحتانی می‌تواند ناشی از عوامل و شرایط مختلفی باشد، از جمله درد عضلانی، بیماری استخوان، بیماری عصبی، سرطان، عفونت، آسیب و غیره. درد ساق پا می‌تواند در پا، ران، ناحیه همسترینگ، زانو و ساق پا رخ دهد. برای اطلاعات بیشتر در مورد ویژگی‌های درد پا، از جمله علل و درمان، ادامه مطلب را بخوانید.

علائم پا درد

علائم پا درد بسته به علت زمینه‌ای می‌تواند متفاوت باشد. برخی از علائم و نشانه‌هایی که باید به آن‌ها توجه کرد عبارت‌اند از:

ضعف در پاها

بی حسی در قسمتی از ساق یا کل ساق پا

ضربان دار

گرفتگی عضلات

احساس دردناک بودن

احساس سوزن سوزن شدن

درد مفاصل

علائم دیگری که می‌تواند همراه با درد پا باشد عبارت‌اند از:

خستگی

تب

تورم در مفصل

کاهش دامنه حرکتی

برجستگی روی پوست

علل پا درد

بیشتر اوقات، پا درد ناشی از استفاده بیش از حد از پا و ساییدگی و پارگی کفش‌های مورد استفاده روزانه است که منجر به آسیب بافت، ماهیچه‌ها، تاندون‌ها، استخوان‌ها یا مفاصل می‌شود. همچنین شایع است که پا درد در نتیجه آسیب باشد. برخی از علل شایع پا درد عبارت‌اند از:

پا درد ناشی از گرفتگی عضلات:

این نوع درد ساق پا مانند سفت شدن شدید و ناگهانی ماهیچه‌های ساق پا است که بیشتر در ساق پا است. گرفتگی عضلات معمولاً در نتیجه خستگی یا کم آبی بدن ایجاد می‌شود.

پا درد ناشی از التهاب تاندون:

این التهاب به تورم، درد و التهاب ناشی از آسیب به تاندون آشیل در ناحیه تحتانی ساق پا، اطراف پاشنه پا اشاره دارد. این می‌تواند به دلیل پارگی یا کشیدگی در تاندون باشد.

پا درد ناشی از ترومبوز ورید عمقی (DVT):

ترومبوز ورید عمقی وضعیتی است که در آن لخته خون در ورید عمیق بدن ظاهر می‌شود. به احتمال زیاد در ساق پا رخ می‌دهد. احتمال بروز لخته‌های خون در دوره‌های طولانی عدم فعالیت نیز بیشتر است. عوامل خطر برای ترومبوز ورید عمقی عبارت‌اند از چاقی، سیگار کشیدن و مصرف برخی از داروها.

پا درد ناشی از سیاتیک:

سیاتیک اغلب به انحنای جانبی غیر طبیعی ستون فقرات اشاره دارد. این وضعیت اغلب باعث درد، بی حسی یا احساس سوزن سوزن شدن در باسن تا پایین ساق پا می‌شود.

پا درد ناشی از شکستگی استخوان:

آسیب‌هایی که منجر به شکستگی استخوان می‌شوند باعث درد پا می‌شوند.

پا درد ناشی از آرتروز:

انواع مختلف آرتروز مانند روماتیسم مفصلی، استئوآرتروز، نقرس، بورسیت، آرتروز عفونی و تاندونیت نیز می‌توانند باعث درد پا شوند.

پا درد ناشی از کشیدگی و رگ به رگ شدن:

آسیب به ماهیچه و تاندون پا اغلب می‌تواند منجر به درد شدید شود که با حرکت بدتر می‌شود.

ارتباط بین مشکلات قلبی و پا درد

بیماری شریان محیطی (PAD) یک مشکل گردش خون است که باعث کاهش جریان خون به اندام‌های شما به دلیل تنگی عروق می‌شود. این عارضه بیشتر اندام تحتانی یا پاها را درگیر می‌کند. باریک شدن می‌تواند ناشی از رسوب کلسترول بر روی دیواره‌های داخلی شریان باشد که باعث کوچک‌تر شدن لومن آن می‌شود. این می‌تواند نشانه‌ای از شریان‌های ناسالم باشد که در صورت عدم درمان می‌تواند منجر به سایر بیماری‌های قلبی عروقی شود.

عوامل خطر برای پا درد چیست؟

عوامل خطر برای درد پا ناشی از بیماری شریان محیطی عبارت‌اند از:

دیابت

سابقه خانوادگی بیماری‌های عروقی

عدم فعالیت بدنی

عوامل خطر برای انواع دیگر درد پا عبارت‌اند از:

سن: ماهیچه‌ها و استخوان‌ها با افزایش سن ضعیف می‌شوند و بیشتر مستعد آسیب و ساییدگی می‌شوند. با افزایش سن، تاندون‌های شما نیز کوتاه‌تر می‌شوند که منجر به گرفتگی عضلات پا می‌شود.

فعالیت بدنی شدید یا استفاده بیش از حد: فعالیت بدنی شدید و حرکات مکرر پا می‌تواند منجر به کشش، پارگی یا تورم عضلات شود.

چاقی: اضافه وزن فشار روی پاها و مفاصل آن را افزایش می‌دهد و فرد را مستعد ابتلا به آرتروز و در نتیجه درد ساق پا می‌کند.

عوارض پا درد

بسته به علت درد پا، عوارض مختلفی ممکن است ایجاد شود. جدی‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

تنگی نفس

دشواری در تنفس

تنفس سریع و پی در پی

پوست لطیف

درد قفسه سینه

غش کردن

ضربان قلب نامنظم

ضربان قلب تند

سبکی سر

اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، باید فورا به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.

چگونه می‌توان پا درد را درمان کرد؟

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) اغلب برای کمک به کاهش درد و التهاب ناشی از آرتروز تجویز می‌شوند. در برخی موارد ممکن است از تزریق استروئید برای تسکین درد استفاده شود. ثابت شده است که ورزش بدنی در کاهش درد پا مرتبط با آرتروز و اسکولیوز مفید است.

پا درد ناشی از بیماری شریان محیطی (PAD) را می‌توان با اتخاذ تدابیری برای جلوگیری از پیشرفت بیماری با اجرای اقدامات مناسب سبک زندگی کنترل کرد. این اقدامات عبارت‌اند از:

فعالیت بدنی: ورزش منظم می‌تواند در مدیریت این بیماری بسیار مفید باشد. به همین دلیل، بسیاری از پزشکان ورزش درمانی تحت نظارت را برای بیماران مبتلا به بیماری شریان محیطی توصیه می‌کنند.

کنترل رژیم غذایی: کاهش میزان غذاهای چرب در رژیم غذایی می‌تواند به کاهش رسوب کلسترول در شریان‌ها کمک کند.

سیگار نکشید: از آنجایی که دود تنباکو یک عامل خطر کلیدی برای بیماری شریان محیطی است، ترک سیگار می‌تواند وضعیت و علائم آن از جمله درد پا را تا حد زیادی بهبود بخشد.

پا درد ناشی از گرفتگی یا استفاده بیش از حد را می‌توان به روش‌های زیر درمان کرد:

به پای خود استراحت دهید

قرار دادن یخ به مدت 15 دقیقه برای کمک به کاهش درد

به آرامی پای خود را ماساژ دهید یا بکشید

بالا بردن پای خود

اطمینان از هیدراته ماندن می‌تواند به کاهش گرفتگی پا کمک کند.

چه زمانی برای درد ساق پا باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگرچه بیشتر انواع رایج پا درد را می‌توان با درمان‌های خانگی مانند استراحت، یخ گذاری و بالا بردن عضو آسیب دیده درمان کرد، اما مهم است که بدانیم چه زمانی این وضعیت نیاز به توجه حرفه‌ای دارد. شما باید به پزشک مراجعه کنید اگر:

پای شما بیش از حد متورم می‌شود یا حتی لمس کردن آن سخت می‌شود

متوجه تغییر رنگ در پای خود می‌شوید

درمان‌های خانگی نمی‌توانند درد را بهبود بخشند

شما در حال مصرف داروهایی هستید که باعث درد پا می‌شوند

از دست دادن حس در پای خود را تجربه می‌کنید

پای شما رنگ پریده یا به طور غیر طبیعی سرد می‌شود

روز به روز درد شما بدتر می‌شود

پا درد در دوران بارداری

درد پا و مفاصل در سه ماهه دوم و سوم بارداری بسیار شایع است. علت این درد ترکیبی از افزایش وزن، بیومکانیک و تغییر در شکل بدن شما است. نوع دیگری از پا درد که در دوران بارداری بیشتر می‌شود، گرفتگی پا است، به خصوص در هنگام خواب. اگرچه دلیل دقیق افزایش دفعات این گرفتگی‌های پا در دوران بارداری ناشناخته است، اما ممکن است با تغییراتی در گردش خون در اطراف بدن ارتباط داشته باشد زیرا رگ‌های خونی و اعصاب پا در این دوران تحت فشار قرار می‌گیرند. دلیل دیگر ممکن است افزایش وزن بدن باشد که فشار بیشتری به پاهای شما وارد می‌کند. برخی از پزشکان معتقدند که سطح پایین کلسیم در دوران بارداری یکی دیگر از دلایل این گرفتگی‌ها است.

درد سیاتیک در زنان در دوران بارداری نیز شایع است.

برخی از درمان‌های خانگی برای پا درد در دوران بارداری چیست؟

راه‌حل‌های مختلفی برای تسکین درد و گرفتگی پا در دوران بارداری وجود دارد. این موارد شامل موارد زیر است:

تمرینات کششی ساده: تعداد کمی از زنان هنگام بارداری درد ماهیچه ساق پا را تجربه می‌کنند؛ بنابراین انجام تمریناتی که شامل کشش ساق پا می‌شود، می‌تواند با شل شدن این ماهیچه‌ها در تسکین این درد مفید باشد. تمرکز بر کشش ساق پا همچنین به کاهش بروز گرفتگی در هنگام خواب کمک می‌کند.

تمرینات با فوم رولر: استفاده از فوم رولر برای تسکین درد سیاتیک کمر و ساق پا بسیار مفید است. با درگیر کردن ماهیچه‌هایی مانند همسترینگ، ساق پا و باسن، یک فوم رولر به شل شدن آن‌ها و کاهش درد کمک می‌کند.

از هیدراتاسیون اطمینان حاصل کنید: نوشیدن آب کافی برای اطمینان از هیدراته ماندن عضلات در جلوگیری از گرفتگی ساق پا مهم است.

هنگام نشستن از روی هم انداختن پاها خودداری کنید زیرا این کار احتمال اختلال در جریان خون به پای شما را کاهش می‌دهد.

هنگام تجربه گرفتگی پا، قرار دادن یک حوله گرم یا کیسه گرم کننده روی ناحیه می‌تواند به تسکین درد کمک کند.

6 راه برای رهایی از پا درد

پا درد با تداخل در کارهای روزانه می‌تواند به طور قابل توجهی بر زندگی شما تأثیر بگذارد. بر اساس CDC، 36.5٪ از ساکنان ایالات متحده از درد اندام تحتانی (پا) در سال 2019 رنج می‌بردند. در بیشتر موارد، کمردرد همراه با درد پا است.

عواقب این نوع درد شدید است. طبق یک مطالعه، افرادی که از درد پا (زیر سطح زانو) رنج می‌برند، برای مدیریت درد مکرر به اورژانس مراجعه می‌کردند. بیماران کیفیت زندگی پایینی داشتند و احتمالاً بیکار بودند. این مطالعه نشان داد که این وضعیت بدتر از کمردرد است. این اثرات نیازمند مداخلات مؤثر برای تسکین درد هستند.

اگر در مورد ناراحتی خود کنجکاو هستید و می‌خواهید بدانید که چگونه به سرعت از شر درد پا خلاص شوید، این مقاله می‌تواند نکات مفیدی را ارائه دهد. به خواندن ادامه دهید تا در مورد بهترین راه های خلاص شدن از شر درد پا به سرعت بدانید!

چه چیزی باعث پا درد می‌شود؟

قبل از پرداختن به استراتژی‌های درمانی، دانستن علت اصلی درد پا بسیار مهم است. علل درد ساق پا از صدمات ناشی از استفاده بیش از حد تا عوارض پزشکی جدی و زمینه‌ای مانند بیماری عروقی متغیر است.

آسیب بر اثر استفاده بیش از حد

استفاده زیاد و مکرر از عضلات بدون استراحت، آن‌ها را تحت فشار ناخواسته قرار می‌دهد. نتیجه نهایی آسیب استفاده بیش از حد است. چنین صدماتی و درد ساق پا در ورزشکاران (دوندگان، دوچرخه سواران و غیره) شایع است.

آسیب بر اثر شکستگی

آسیب و ضربه به پا می‌تواند منجر به ایجاد درد عضلانی شود. ضربه شدید به پا می‌تواند ساختار استخوان را مختل کند و شکستگی می‌تواند دلیل واضحی برای درد پا باشد. قرمزی، تورم و گرما در ناحیه آسیب دیده از نشانه‌های رایج شکستگی پا هستند.

اسپاسم بر اثر کشیدگی عضلانی

رگ به رگ شدن عضلات پا و ساق پا (به ویژه عضلات همسترینگ) می‌تواند منبع درد باشد. رگ به رگ شدن و کشیدگی عضلانی اغلب نتیجه کم آبی بدن و ضعف عضلانی است. شما می‌توانید با حفظ ذخایر آب و قوی نگه داشتن عضلات خود از رگ به رگ شدن و کشیدگی جلوگیری کنید.

شرایط التهابی

شرایط التهابی مزمن مانند آرتروز از علل شایع پا درد هستند. اسکن‌های رادیوگرافی نشان می‌دهد که آرتروز زانو با زانو درد شدید و مداوم همراه است. آرتروز روماتوئید همچنین می‌تواند ناحیه کمر و ساق پا را تحت تأثیر قرار دهد.

مشکلات عروقی

بیماری‌های وریدی مزمن مانند وریدهای واریسی می‌توانند به صورت درد پا ظاهر شوند. ورید واریسی وضعیتی است که در آن وریدهای پا منبسط می‌شوند و وریدهای متورم می‌توانند به درد پا تبدیل شوند. این وضعیت مظهر نارسایی وریدی است.

سیاتیک

التهاب عصب سیاتیک در ناحیه کمر به طور بالقوه می‌تواند باعث درد پا شود. درد عصب معمولاً از قسمت پایین کمر به سمت چپ منتشر می‌شود. پای چپ بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرد. با این حال، ممکن است هر پا را تحت تأثیر قرار دهد. تشخیص و درمان سیاتیک می‌تواند کمی مشکل باشد.

چگونه سریع از شر پا درد خلاص شویم

برای رهایی فوری از درد پای خود، می‌توانید به مسکن‌های بدون نسخه (OTC) مانند ایبوپروفن و دیکلوفناک سدیم برگردید. شل کننده‌های عضلانی مانند ترامادول نیز ممکن است تنش عضلانی را کاهش دهند.

درمان‌های خانگی برای پا درد

موارد زیر برخی از مؤثرترین درمان‌های خانگی برای تسکین فوری درد ساق پا به دلیل آسیب‌های جزئی هستند:

روش RICE را دنبال کنید

درمان RICE یک روش خود مراقبتی ساده برای تسکین درد پا است. آن شامل:

استراحت

از آنجایی که رگ به رگ شدن عضلانی یکی از علل شایع درد ساق پا است، استراحت و محدود کردن حرکات امکان التیام بافت آسیب دیده را فراهم می‌کند و منجر به تسکین درد می‌شود.

کیسه یخ

برای تسکین درد، می‌توانید یخ یا یک بسته نخود سرد را روی پای دردناک بمالید. استفاده سرد (یا کرایوتراپی) التهاب پا را از بین می‌برد و درد را کاهش می‌دهد.

فشرده سازی

همچنین می‌توانید برای کاهش تورم، یک باند دور پا بپیچید. فشرده سازی به ویژه در موارد واریس مفید است.

ارتفاع

برای کاهش درد، پای دردناک خود را بالا نگه دارید. قرار دادن بالش زیر پاها قبل از خواب می‌تواند فشار روی پاهای شما را کاهش دهد.

هیدراته بمانید

کم آبی بدن برای مدت طولانی با گرفتگی عضلات مرتبط بوده است. کم آبی و کاهش الکترولیت در دوندگان ماراتن باعث گرفتگی عضلات پا می‌شود؛ بنابراین، می‌توانید با نوشیدن آب فراوان علائم خود را بهبود بخشید؛ اما مراقب باشید که با مصرف آب اضافی زیاده روی نکنید زیرا می‌تواند به کلیه‌ها آسیب برساند.

گرما درمانی را امتحان کنید

اعمال گرما بر روی عضلات دردناک و سفت ساق پا می‌تواند فشار را آزاد کند و تحقیقات نشان می‌دهد که گرما گیرنده‌های درد را می‌بندد و تنش عضلانی را کاهش می‌دهد. حرارت درمانی سطحی نشان داده است که در تسکین درد بیماران آرتروز و آسیب زانو مفید است.

درمان با پوشش حرارتی برای پا درد ناشی از کمردرد (LBP) مؤثر است. برخی از بیماران با گرما و سرما درمانی متناوب تسکین می‌یابند.

ماساژ درمانی را امتحان کنید

دریافت ماساژ از یک ماساژور حرفه‌ای اثرات درمانی متعددی بر بدن دارد. دست‌های ماساژور جریان خون عضلات آسیب دیده را افزایش می‌دهد. افزایش خون رسانی سلول‌های التهابی را از بین می‌برد و درد را تسکین می‌دهد.

افرادی که در نتیجه کمردرد (LBP) درد پا را تجربه می‌کنند می‌توانند به طور قابل توجهی از این درمان ساده بهره‌مند شوند. این درمان همچنین استرس و اضطراب را کاهش می‌دهد.

کشش و ورزش

در چند مورد، ضعف عضلات دلیل درد ساق پا است. سبک زندگی کم تحرک جریان خون را در اندام‌ها (به ویژه اندام تحتانی) کاهش می‌دهد و منجر به گرفتگی عضلات، اسپاسم و برخوردهای عصبی مکرر می‌شود. حرکات کششی و سبک می‌تواند عضلات تنه، شکم و ساق پا را تقویت کند. این از درد پا در دراز مدت جلوگیری می‌کند.

از یک رژیم غذایی ضد التهابی پیروی کنید

مصرف غذاهای ضد التهابی پاسخی ایده آل برای خلاص شدن از شر درد پا است. اتخاذ یک رژیم غذایی ضد التهابی بهترین راه برای از بین بردن درد و درد پاها است. زنجبیل، سیر و زردچوبه به دلیل خواص ضد التهابی خود شناخته شده‌اند.

مطالعات متعدد نقش ضد اکسیداتیو و ضد التهابی زنجبیل را ثابت کرده است. طبق یک متا آنالیز، عصاره زردچوبه (حاوی کورکومین) به وضوح علائم آرتروز را کاهش می‌دهد؛ بنابراین، کاهش قابل توجه درد ممکن است در بیماران مبتلا به استئوآرتروز زانو دیده شود.

چگونه پاهای خود را قوی نگه دارید

با انجام تمرینات مختلف می‌توانید عضلات پا و ران خود را تقویت کنید. قوی‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

اسکات

لانگز

لیفت زانو

تقویت عضلات دو قلو با تمرین بالا بردن آن‌ها

باز کردن زانو و خم کردن زانو

اکستنشن پا

پیروی از یک رژیم غذایی ضد التهابی و ورزش روزانه می‌تواند عضلات پای شما را قوی نگه دارد. عضلات قوی می‌توانند نیروها و فشارهای بیشتری را تحمل کنند؛ بنابراین، از درد پا جلوگیری کنید.

برای درد پا چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

هنگامی که علائم شما بیش از 6 ماه طول کشیده است و مانع فعالیت عادی روزانه می‌شود، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. پزشک مراقبت‌های اولیه شما نیز می‌تواند شما را به متخصص مناسب ارجاع دهد. پزشک مراقبت‌های اولیه ممکن است بر اساس تعدادی آزمایش و پرسیدن سؤالاتی در مورد نوع درد، محل و سابقه پزشکی شما را به یک پزشک ارتوپد یا پزشک عروق ارجاع دهد.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

برای امتیاز دهی روی ستاره ها کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی رایگان