فعال ماندن، مدیریت وزن و ایجاد تغییرات در رژیم غذایی چند راه طبیعی برای تسکین درد آرتروز هستند. برخی از درمانهای جایگزین نیز میتوانند با بهبود انعطافپذیری یا کاهش سفتی و تورم در این زمینه کمک کننده باشند.
فهرست مطالب
آرتروز یا آرتریت به طیف وسیعی از شرایطی اطلاق میشود که شامل درد و التهاب در مفاصل باشد. اما آیا این عارضه یک وضعیت دژنراتیو است؟ (وضعیت دژنراتیو اشاره به وضعیتی است که در طی آن علائم در طول زمان بدتر میشوند) یا یک اختلال خودایمنی با علائم خارج مفصلی که در طی دورههایی بدتر میشود؟
برای پاسخ به این سؤال باید گفت که دو نوع آرتریت بسیار شایع وجود دارد. این دو نوع عبارتاند از: استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید.
استئوآرتریت عمدتاً زمانی ایجاد میشود که ساییدگی و پارگی غضروف باعث ساییدگی استخوانها به یکدیگر و این موضوع منجر به اصطکاک، آسیب و التهاب میشود.
آرتریت روماتوئید یک بیماری سیستمیک است که باعث ایجاد علائم در سراسر بدن میشود. این بیماری یک اختلال خودایمنی است و زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی به اشتباه به بافت مفصلی سالم حمله کند.
پزشکان میتوانند برای تسکین درد آرتروز دارو تجویز کنند، اما اغلب روشهای طبیعی را نیز توصیه میکنند.
به یاد داشته باشید که قبل از امتحان هر دارویی برای آرتروز، چه دارویی باشد و چه غیر دارویی، با پزشک خود صحبت کنید.
اضافه وزن میتواند تأثیر زیادی بر علائم آرتروز داشته باشد. وزن اضافی، فشار بیشتری بر مفاصل شما، به خصوص مفاصل زانو، ران و لگن وارد میکند.
دستورالعملهای کالج آمریکایی روماتولوژی و بنیاد آرتروز (ACR/AF) اکیداً کاهش وزن را در صورت ابتلا به استئوآرتریت، اضافه وزن یا چاقی توصیه میکند.
پزشک میتواند به شما در تعیین وزن مورد نظر و طراحی برنامه ای برای کمک به رسیدن به آن کمک کند.
کاهش استرس روی مفاصل با کاهش وزن میتواند به موارد زیر کمک کند:
تحرک مفصل را افزایش دهد
باعث کاهش درد شود
از آسیب بعدی به مفاصل جلوگیری کند
ورزش کافی داشته باشید
اگر مبتلا به آرتروز هستید، ورزش میتواند به شما کمک کند:
وزن خود را مدیریت کنید
مفاصل خود را انعطافپذیر نگه دارید
عضلات اطراف مفاصل خود را تقویت کنید و با این کار پشتیبانی بیشتری را از مفاصل خود داشته باشید
دستورالعملهای فعلی برای درمان آرتروز شروع یک برنامه ورزشی مناسب را توصیه میکنند. ورزشکردن با یک مربی یا شخص دیگری ممکن است بهویژه مفید باشد، زیرا انگیزه را افزایش میدهد.
گزینههای مناسب برای آرتروز میتوانند شامل تمرینات کمتأثیری مانند:
پیادهروی
دوچرخهسواری
تایچی
و فعالیتهای آبی باشند
گرما و سرمادرمانی میتواند به تسکین درد و التهاب آرتروز کمک کند.
درمانهای حرارتی میتواند شامل دوشگرفتن یا حمام طولانی و گرمکردن مفاصل در صبح برای کمک به کاهش سفتی و استفاده از پتوی برقی یا پد گرمکننده مرطوب برای کاهش ناراحتی در طول شب باشد.
درمان سرمادرمانی نیز میتواند به تسکین درد مفاصل، تورم و التهاب کمک کند. یک کیسه یخ ژلهای یا کیسهای از سبزیجات یخ زده را در یک حوله بپیچید و برای تسکین سریع آن را روی مفاصل دردناک بمالید. هرگز یخ را مستقیماً روی پوست قرار ندهید.
کپسایسین که از فلفل چیلی به دست میآید، جزء برخی از پمادها و کرمهای موضعی است که میتوانید از این پمادها بدون نسخه پزشک استفاده کنید. این محصولات میتوانند موجب گرما شوند و درد مفاصل را تسکین دهند.
طب سوزنی یک درمان پزشکی و باستانی چینی است که شامل فرو کردن سوزنهای نازک در نقاط خاصی از بدن شما است. متخصصان طب سوزنی ادعا دارند که این روش درمانی که با تغییر مسیر انرژیها و بازیابی تعادل در بدن میتواند به بهبود وضعیت بیمار کمک کند.
طب سوزنی ممکن است درد آرتروز را کاهش دهد و کالج آمریکایی روماتولوژی و بنیاد آرتروز (ACR/AF) به طور مشروط آن را توصیه میکند. اگرچه شواهد کافی برای تأیید فواید این روش درمانی وجود ندارد، اما درمانی بی خطر و کم آسیب برای آرتروز در نظر گرفته میشود. برای انجام این درمان حتماً یک متخصص طب سوزنی دارای مجوز را پیدا کنید.
تکنیکهای مدیتیشن و تمدد اعصاب ممکن است با کاهش استرس و توانمندسازی شما برای مقابله بهتر با بیماری، به کاهش درد آرتروز کمک کند. کاهش استرس ممکن است به کاهش التهاب و درد نیز کمک کند.
کالج آمریکایی روماتولوژی و بنیاد آرتروز (ACR/AF) تای چی و یوگا را نیز برای این منظور توصیه میکند. این تکنیکهای مدیتیشن، تمدد اعصاب و تنفس را با تمرینات کمتأثیر ترکیب میکنند.
مطالعات نیز نشان دادهاند که تمرین مراقبه و ذهن آگاهی برای برخی از افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید مفید بوده است.
اضطراب، استرس و افسردگی همگی از عوارض شایع دردهای مزمن مانند آرتروز هستند.
رژیم غذایی سرشار از میوههای تازه، سبزیجات و غذاهای کامل میتواند به تقویت سیستم ایمنی و سلامت کلی شما کمک کند. شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه انتخابهای غذایی میتواند بر افراد مبتلا به استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید تأثیر بگذارد.
بهعنوانمثال رژیمهای غذایی گیاهی، حاوی آنتیاکسیدانهایی است که میتواند با از بین بردن رادیکالهای آزاد از بدن به کاهش التهاب کمک کند.
از سوی دیگر، رژیمهای غذایی سرشار از گوشت قرمز، غذاهای فراوری شده، چربیهای اشباع شده و شکر و نمک افزوده ممکن است التهاب را تشدید کند و باعث افزایش درد آرتروز شود.
این غذاها همچنین میتوانند به سایر بیماریها، از جمله چاقی، کلسترول بالا، فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و سایر عوارض کمک کنند، بنابراین احتمالاً برای افراد مبتلا به آرتروز مفید نیستند.
دستورالعملهای فعلی برای درمان آرتروز مصرف مکملهای ویتامین D یا روغن ماهی را به عنوان یک درمان توصیه نمیکند، اما مصرف غذاهای حاوی این مواد مغذی به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل ممکن است به بهبود کلی بدن کمک کند
زردچوبه، ادویه زردرنگ رایج در غذاها، حاوی ماده شیمیایی به نام کورکومین است. این ماده پرخاصیت دارای خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی است و تحقیقات نشان میدهد که ممکن است به کاهش درد و التهاب آرتروز کمک کند.
در یک مطالعه حیوانی، دانشمندان دریافتند که دادن زردچوبه به موشها میتواند التهاب مفاصل آنها را کاهش دهد.
البته تحقیقات بیشتری برای نشاندادن نحوه عملکرد زردچوبه برای کاهش التهاب موردنیاز است، اما افزودن مقدار کمی از این ادویه ملایم اما خوشطعم به وعدهغذاییتان احتمالاً میتواند گزینهای بی خطر باشد.
ماساژ میتواند احساس آرامش و راحتی خوبی را در شما ایجاد کند. این روش همچنین ممکن است به مدیریت درد و ناراحتی مفاصل کمک کند.
اگرچه کالج آمریکایی روماتولوژی و بنیاد آرتروز (ACR/AF) در حال حاضر ماساژ را به عنوان یک درمان برای آرتروز توصیه نمیکند، زیرا شواهد کافی برای تأیید اثربخشی آن وجود ندارد، اما آنها اضافه میکنند که ماساژ خطری برای بیماری آرتروز ایجاد نمیکند و ممکن است مزایای غیرمستقیمی مانند کاهش استرس را به دنبال داشته باشد.
اگرچه تحقیقات علمی تابهحال تأیید نکردهاند که هیچ گیاه یا مکمل خاصی میتواند آرتروز را درمان کند؛ اما بسیاری از مکملهای گیاهی ممکن است درد مفاصل را کاهش دهند، برخی از این گیاهان عبارتاند از:
بوسولیا
بروملین
پنجه شیطان
جینکو
گزنه
سازمان غذا و دارو (FDA) گیاهان و مکملها را از نظر کیفیت، خلوص یا ایمنی کنترل نمیکند، بنابراین نمیتوانید دقیقاً مطمئن باشید که یک محصول حاوی چه موادی است پس حتماً برای خرید این مکملهای گیاهی از یک منبع معتبر خرید کنید.
همیشه قبل از امتحان یک مکمل جدید با پزشک خود مشورت کنید، زیرا برخی از این مکملها میتوانند عوارض جانبی و تداخلات دارویی خطرناکی ایجاد کنند.