فهرست مطالب
بیماری استئوآرتریت اندام تحتانی (Osteoarthritis of the Lower Extremities) در افراد سالمند، نوعی بیماری التهابی و تخریبی در مفصل اندام تحتانی است. در این بیماری، بازسازی طبیعی غضروف مفصل کاهش مییابد و بازسازی ناکافی منجر به تخریب آن میشود.
بیماری استئوآرتریت اندام تحتانی معمولاً در مفاصل زانو، مچ پا، مفصل باسن (مفصل ساق پا و زانو) و مفصل ران رخ میدهد. در افراد سالمند، این بیماری معمولاً به دلیل فرسایش طبیعی و استفاده بیش از حد از مفاصل در طول عمر بروز میکند. عوامل دیگری مانند چاقی، موربیتهای استخوانی، عدم تعادل عضلانی، سابقه آسیب مفصلی یا عمل جراحی قبلی نیز میتوانند در بروز این بیماری در افراد سالمند نقش داشته باشند.
بیماری استئوآرتریت اندام تحتانی در افراد سالمند ممکن است عوارض و تاثیرات متعددی داشته باشد. در زیر برخی از عوارض این بیماری در افراد سالمند را بررسی خواهیم کرد:
مهم است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب برای بیماری استئوآرتریت اندام تحتانی در شما تنظیم شود و به کاهش عوارض و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
در این مقاله، بخشی را نیز به بررسی اقدامات لازم در صورت زمین خوردن افراد مسن پرداختهایم، که شامل موارد زیر است:
بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، تقریباً 30 درصد از جمعیت سالمندان بالای 65 سال، حداقل یک بار در سال، زمین خوردن را تجربه میکنند. علاوه بر این خطر زمین خوردن در افراد مبتلا به بیماری استئوآرتریت اندام تحتانی بیشتر هم است. برای جلوگیری از زمین خوردن سالمندان، برنامههای ورزشی متنوعی طراحی شدهاند.
اما تمرینات سنتی که خارج از آب انجام میشود، ممکن است برای افراد مبتلا به بیماری استئوآرتریت اندام تحتانی مناسب نباشد، زیرا میتواند درد مفاصل را تشدید کند. آب درمانی یک جایگزین مناسب است زیرا فشار کمتری بر مفاصل ایجاد میکند و همچنین خطر زمین خوردن را کاهش میدهد که در ورزشهای خارج از آب، ریسک اتفاق افتادن آن زیاد است
تحقیقات نشان داده است که ورزش آب درمانی در افراد سالمند تاثیرات مفیدی دارد. یک مطالعه انجام شده بر روی زنان سالمند نشان داد که یک دوره تمرینات آب درمانی چند هفته ای، قدرت، انعطاف پذیری بدن، توانایی پریدن و عملکرد حرکتی را بهبود میبخشد. همچنین در افراد مسن کم توان، برنامههای تمرینی در آب به مدت یک تا دو بار در هفته باعث بهبود استقلال عملکردی و کیفیت زندگی این افراد میشود.
آب درمانی میتواند در کاهش ریسک زمین خوردن در سالمندان مبتلا به آرتروز موثر باشد. در واقع، استفاده از آب درمانی به عنوان یک روش تمرینی در آب میتواند یک راه حل مناسب برای تقویت عضلات، افزایش تعادل و کاهش خطر زمین خوردن در افراد مبتلا به آرتروز باشد.
در آب درمانی، فشار آب بر روی بدن در حین تمرینات کمتر است و وزن بدن تقریباً کاهش مییابد. این امر باعث کاهش فشار و استرس بر روی مفاصل میشود. همچنین، استفاده از آب به عنوان محیط تمرینی، استقامت عضلات را افزایش میدهد و مفاصل را محافظت میکند.
مطالعات نشان دادهاند که تمرینات ورزشی مبتنی بر آب درمانی در سالمندان مبتلا به آرتروز، عوارض جانبی کمتری نسبت به تمرینات خارج از آب دارد و میتواند باعث بهبود درد، افزایش قدرت عضلات، بهبود تعادل و کاهش خطر زمین خوردن شود. همچنین، آب درمانی میتواند تمرینات را راحتتر و لذتبخشتر کند که این موجب میشود افراد به مدت طولانیتری تمرین کنند و احساس تندرستی را تجربه کنند.
بنابراین، استفاده از آب درمانی به عنوان روشی برای کاهش ریسک زمین خوردن در سالمندان مبتلا به آرتروز میتواند موثر و مفید باشد. با این حال، قبل از شروع هر برنامه تمرینی در آب، توصیه میشود با پزشک یا متخصص فیزیوتراپی مشورت کنید تا برنامهای مناسب برای شرایط خاص شما تعیین شود.
استفاده از آب درمانی برای کاهش ریسک زمین خوردن سالمندان مبتلا به آرتروز، مزایای زیر را به همراه خواهد داشت:
از آنجایی که شرایط بدنی هر فرد ممکن است متفاوت باشد، مهم است که قبل از شروع هر برنامه تمرینی در آب، با پزشک یا متخصص فیزیوتراپی مشورت کنید. آنها میتوانند برنامه مناسبی برای شما تنظیم کنند و نکات ایمنی لازم را به شما بیاموزند. همچنین، توجه به تغییرات و واکنشهای بدن در طول تمرینات و مراجعه به پزشک، در صورت بروز هرگونه مشکل مهم است.