استئوآرتریت زانو یک بیماری شایع است که باعث درد، التهاب و سفتی در مفصل زانو میشود. انواع مختلفی از درمانها برای این بیماری وجود دارد. گزینههای درمانی برای این بیماری میتواند شامل گرما یا سرما درمانی، حرکات ورزشی ملایم، انواع داروها و جراحی باشد.
استئوآرتریت وضعیتی است که غضروف مفاصل شما را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری شایعترین نوع آرتریت است و حدود 32.5 میلیون نفر از افراد را در ایالات متحده تحت تاثیر قرار میدهد.
زانو یکی از شایعترین مفاصلی است که تحت تاثیر استئوآرتریت قرار میگیرد. ابتلا به این بیماری میتواند راه رفتن، بالا و پایین رفتن از پلهها یا انجام سایر کارهای روزانه را دشوار کند.
در این مقاله به این موضوع میپردازیم که چه چیزی باعث استئوآرتریت زانو میشود، راههای درمان آن چگونه است و چه نوع تغییراتی در شیوه زندگی ممکن است به بهبود علائم آن کمک کند.
فهرست مطالب
استئوآرتریت زانو در اثر ساییدگی و پارگی مفصل زانو ایجاد میشود. این بدان معنی است که غضروف (بالشتک محافظتی) مفصل در طول زمان بین میرود. با شکسته شدن غضروف، استخوانهای زانو شروع به ساییدگی میکنند و باعث ایجاد درد میشوند.
عوامل خطرآفرین برای ابتلا به استئوآرتریت زانو عبارتند از:
سن: خطر ساییدگی و پارگی مفصل زانو با افزایش سن به خصوص سنین بالای 50 سال افزایش مییابد.
جنسیت: استئوآرتریت زانو در زنان شایعتر از مردان است.
شغل: مشاغلی که نیازمند وارد کردن فشار بیش از حد به مفصل زانو هستند (مانند خم شدن یا بلند کردن مکرر اجسام سنگین) شما را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آرتروز قرار میدهد.
صدمات: آسیبهای قبلی به مفصل زانو ممکن است خطر ابتلا به آرتروز را افزایش دهد.
وزن بدن: اضافه وزن به مفصل زانو فشار مضاعفی وارد میکند و همچنین ممکن است منجر به التهاب مفصل شود.
ژنتیک: افرادی که سابقه خانوادگی استئوآرتریت زانو دارند ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری باشند.
سایر شرایط سلامتی: برخی بیماریهای متابولیک، بی نظمیهای استخوانی یا سایر مشکلات مفصلی ممکن است خطر ابتلا به استئوآرتریت زانو را افزایش دهند.
علائم استئوآرتریت ممکن است به آرامی شروع شود و با گذشت زمان بدتر شود.
ممکن است در طی این بیماری علائم زیر را تجربه کنید:
سفتی در مفاصل زانو بعد از استراحتهای طولانی مانند اول صبح
تورم مفصل زانو
درد هنگام حرکت یا استراحت
تغییرات دامنه حرکتی، مانند مشکل در خم یا صاف کردن زانو
ایجاد کرپیتوس یا صدای خش خش یا در مفاصل
بی ثباتی مفصل
قفل شدن زانو هنگام خم یا صاف کردن
اگر هر یک از این علائم بر زندگی روزمره شما تأثیر میگذارد، با یک پزشک مشورت کنید. پزشک شما هرگونه تورم، مشکلات دامنه حرکتی، بی ثباتی مفصل و سایر علائم را بررسی میکند.
هیچ درمانی برای استئوآرتریت زانو وجود ندارد. این بیماری یک وضعیت پیشرونده است، به این معنی که با گذشت زمان بدتر میشود. گزینههای درمانی ممکن است به کاهش درد، بهبود تحرک و افزایش کیفیت زندگی کمک کند.
استئوآرتریت زانو معمولاً با مرور تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی زانو تشخیص داده میشود.
پزشک شما ممکن است پیشنهاد کند که گزینههای غیر دارویی را برای کمک به کاهش علائم قبل از مصرف دارو یا جراحی امتحان کنید.
این گزینهها عبارتند از:
یخ یا سرما درمانی میتواند جریان خون را در ناحیه درد و تورم را کاهش دهد.
فیزیوتراپی ممکن است به تقویت عضلات اطراف زانو و بهبود دامنه حرکتی و انعطاف پذیری مفصل کمک کند.
درمانهای جایگزین مانند طب سوزنی یا ماساژ نیز میتوانند جریان خون را تحریک کرده و درد بیشتری را تسکین دهند.
کرمهای موضعی حاوی منتول، کافور، کپسایسین ممکن است به کاهش التهاب و درد کمک کنند.
کاهش وزن ممکن است بار روی مفصل زانو را کم کند و درد، تورم یا سفتی را کاهش دهد.
تمرینات و حرکات ملایم ممکن است به بهبود جریان خون و تحرک مفاصل کمک کند.
وسایلی مانند عصا و بریس ها میتوانند به شما کمک کنند راحتتر حرکت کنید.
چندین دارو وجود دارد که ممکن است به کاهش ناراحتیهای ناشی از استئوآرتریت زانو کمک کند. پزشک شما بر اساس علائم، سابقه پزشکی و وجود هر گونه بیماری دیگر، تعیین میکند که کدام داروها ممکن است برای شما بهترین کارکرد را داشته باشند.
داروها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
داروهای مسکن بدون نسخه: این داروها درد را تسکین و التهاب را کاهش میدهند. این داروها شامل داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن هستند.
داروهای موضعی نیز به صورت ژل در دسترس هستند که میتوانند به طور مستقیم روی مفصل زانو برای تسکین درد اعمال شوند.
داروهای مسکن تجویزی: اگر داروهای مسکن بدون نسخه موثر نباشند، پزشک ممکن است مهارکنندههای COX-2 مانند سلکوکسیب و ملوکسیکام را برای تسکین درد شما تجویز کند.
کورتیکواستروئیدها: کورتیزونها را میتوان به طور مستقیم به مفصل زانو برای تسکین درد و کاهش التهاب تزریق کرد. ممکن است برای محدود کردن عوارض جانبی، به چهار تزریق در سال نیاز باشد.
اگر سایر گزینههای درمانی به خوبی عمل نکنند، ممکن است جراحی توصیه شود.
گزینههای جراحی عبارتند از:
بازسازی غضروف: این جراحیپیوند غضروف نیز نامیده میشود، غضروف سالم از مفصل دیگر برای پر کردن قسمتی که فرسوده شده است استفاده میشود. برای افراد جوانی که کمترین آسیب را دارند بسیار موثر است.
استئوتومی: در طی این جراحی ممکن است بخشی از استخوان ساق پا یا ران برای کاهش فشار روی مفصل زانو تغییر شکل داده شود. این جراحی برای افراد مبتلا به استئوآرتریت اولیه بهترین گزینه است.
تعویض مفصل زانو: این جراحی شامل تعویض کامل یا تعویض جزئی مفصل زانو است. پزشک نواحی آسیب دیده مفصل را برمی دارد و آن را با یک مفصل جدید متشکل از فلز یا پلاستیک جایگزین میکند.
زمانی که زانوی شما سفت یا متورم میشود، راه رفتن یا ورزش کردن ممکن است غیر منطقی به نظر برسد، اما پیاده روی و سایر فعالیتهای کم تاثیر میتواند به ویژه برای استئوآرتریت زانو مفید باشد.
در واقع، طبق یک مطالعه در سال 2022 بر روی افراد بالای 50 سال، نشان داده شده است که راه رفتن و ورزش منجر به حملات کمتر زانو درد میشود. پیاده روی حتی ممکن است روند پیشرفت علائم را در افراد مبتلا کند کند.
علاوه بر پیادهروی، فعالیتهای زیر نیز ممکن است به استئوآرتریت کمک کند:
شنا کردن
ایروبیک در آب
دوچرخه سواری
در کنار دریافت درمانهای مناسب برای کمک به استئوآرتریت زانو، تغییراتی در شیوه زندگی وجود دارد که ممکن است علائم شما را کاهش دهد، تغییراتی مانند:
اجتناب از انجام حرکات تحریک کننده زانو: سعی کنید از حرکاتی که ممکن است استئوآرتریت زانو شما را بدتر کند، خودداری کنید. حرکاتی مانند زانو زدن، چمباتمه زدن، بلند کردن اجسام سنگین یا بالا رفتن از پلهها.
فعالیت منظم: همانطور که قبلاً ذکر شد، فعالیت میتواند به کاهش علائم استئوآرتریت کمک کند. فعالیتهای کم تاثیر مانند پیاده روی ملایم یا شنا که فشار زیادی به مفصل زانو وارد نمیکند میتواند گزینههای مناسبی برای این منظور باشند. تمرینات یوگا و تعادل نیز ممکن است به تقویت قدرت و بهبود ارتباط ذهن و بدن شما کمک کند.
کاهش وزن: کاهش وزن ممکن است به کاهش استرس روی مفصل زانو، کاهش درد و بهبود عملکرد کلی مفصل کمک کند.
استئوآرتریت زانو یک بیماری شایع است که به دلیل شکستن غضروف بین مفاصل زانو ایجاد میشود. این امر میتواند باعث ساییدگی استخوانهای مفصل زانو و ایجاد درد، التهاب و سفتی شود. افزایش سن، اضافه وزن یا حرکات تکراری مانند خم شدن، چمباتمه زدن یا بلند کردن اجسام سنگین میتواند ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
اگرچه گزینههای درمانی زیادی مانند درمانهای محافظه کارانه، داروها یا جراحی برای استئوآرتریت زانو وجود دارد، اما هرکدام از این درمانها میتواند به صورت منحصر به فرد و تنها بر اساس شرایط هر شخص تجویز شوند. ممکن است برای رسیدن به درمان موثرتر احتیاج به کمی آزمون و خطا داشته باشید تا بفهمید که دقیقاً چه درمانی برای شما بهتر است.