مفصل تیبیا فیبولار فوقانی (STFJ) فرد به عنوان مفصل تیبیا فیبولار پروگزیمال نیز شناخته میشود. این مفصل بین استخوان درشت نی و فیبولا (استخوانهای پایین پا) و در زیر قسمت خارجی زانوی فرد است. مفصل تیبیا فیبولار فوقانی در اجازه دادن به حرکات پیچشی پا و همچنین انتقال بار بین پاها ضروری است.
رباطها و کپسولهای مفصلی برای ایجاد ثبات در هنگام حرکت و تحمل وزن، مفصل را احاطه کردهاند. نکته مهم این است که عصب پرونئال (عصبی که قسمت پایینی پا و انگشتان را تأمین میکند) در قسمت بالای استخوان فیبولا قرار میگیرد و در صورت وارد شدن آسیب به مفصل تیبیا فیبولار فوقانی میتواند به خطر بیفتد.
فهرست مطالب
اگر تا به امروز ویزیت نشده اید لطفا فرم زیر را تکمیل نمایید تا همکاران ما با شما تماس گرفته و زمان ویزیت آنلاین رایگان را با شما هماهنگ نمایند.
آسیب مفصل تیبیا فیبولار فوقانی معمولاً به دنبال یک حادثه آسیب زا در زانو رخ میدهد. سایر دلایل اختلال عملکرد در این زمینه عبارتاند از:
آرتروز
بیومکانیک ضعیف مفاصل زانو یا مچ پا
نیروهای تکراری که به زانو و مچ پا وارد میشوند
عدم تعادل عضلات در اندام تحتانی
وجود سایر آسیبهای جسمی، به عنوان مثال گانگلیون، نئوپلاسم ها
تحرک پذیری (حرکت کافی) مفصل تیبیا فیبولار
تحرک بیش از حد (حرکت بیش از حد) مفصل تیبیا فیبولار
خستگی
آسیبهای مؤثر بر مفصل تیبیا فیبولار فوقانی ممکن است همراه با آسیب دیدگی سایر مفاصل زانو باشد یا نباشد. علائم آسیب مفصل تیبیا فیبولار فوقانی معمولاً شامل موارد زیر است:
درد در قسمت خارجی زانو
تورم موضعی مفصل تیبیا فیبولار فوقانی
دردی که با فعالیتهای تحمل کننده وزن تشدید میشود، به ویژه در مواردی که بارهای زیادی در اندام تحتانی بر اثر عواملی مانند دویدن، تغییر جهت سریع یا پریدن بر مفصل وارد میشود.
احساس ضعف یا بی حس شدن در اطراف زانو
اگر از ناحیه مفصل تیبیا فیبولار فوقانی آسیب دیدید و عصب پرونئال تحت تأثیر قرار گرفت، ممکن است سوزن سوزن شدن یا بی حسی در ساق پا و کف پاها را نیز تجربه کنید.
همچنین ممکن است ضعف پا یا مچ پا را هم تجربه کنید.
در معاینه، متخصص حرکات اصلاحی یا پزشک ورزشی مفصل تیبیا فیبولار فوقانی فرد را ارزیابی میکند. با معاینه و لمس، پایداری مفصل را آزمایش میکند معمولاً همان مواردی است که برای تشخیص آسیب دیدگی مفصل تیبیا فیبولار فوقانی لازم است. برای تأیید تشخیص ممکن است از MRI استفاده شود.
تمرینات اصلاحی
فیزیوتراپی
اکثر بیمارانی که دچار آسیب تیبیا فیبولار فوقانی هستند، با توانبخشی مناسب، در عرض چند هفته پس از آسیب، بهبود مییابند.
درد و التهاب را کاهش دهد
دامنه حرکت مفصل را عادی کند
عضلات اندام تحتانی فرد را تقویت کند
تراز بندی استخوان کشکک (کلاهک زانو) را بهبود ببخشد
طول عضلات فرد را عادی کند
انعطاف پذیری، چابکی و تعادل فرد را بهبود ببخشد
تکنیک و عملکرد فرد را بهبود ببخشد، به عنوان مثال راه رفتن، دویدن، چمباتمه زدن، جست و خیز و فرود
احتمال آسیب دیدگی مجدد را به حداقل برساند.
در مواجه با آسیب تیبیا فیبولار فوقانی اکیداً پیشنهاد میشود که درباره آسیب با یک متخصص حرکات اصلاحی و آسیب شناسی، پزشک ارتوپد و متخصص تمرینات ورزشی، پزشک ورزشی یا جراح زانو صحبت کنید. این ارزیابی دقیقترین اطلاعات راجع به آسیب دیدگی خاص و برنامه توانبخشی را به فرد ارائه میدهد.
بیشتر آسیبهای مفصل تیبیا فیبولار فوقانی با درمان محافظه کارانه با موفقیت برطرف میشوند. در موارد شدید، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. خطرات جراحی شامل عفونت، بی ثباتی مداوم و درد، سفتی و مشکل در بازگشت به سطح فعالیت قبلی فرد است. خبر خوب این است که بیشتر از 90٪ بیماران هیچ عارضهای بعد از عمل جراحی ندارند.
توانبخشی زانو و انجام تمرینات اصلاحی و ورزشی مناسب بعد از عمل یکی از مهمترین جنبههای جراحی زانو است که اغلب از آن غفلت میشود. موفقترین و سریعترین نتایج ناشی از راهنمایی و نظارت یک متخصص حرکات اصلاحی و متخصص تمرینات ورزشی باتجربه است.
توانبخشی فرد پس از جراحی زانو بر روی بازگرداندن کامل حرکت، انعطاف پذیری، قدرت و استقامت زانو است. فرد همچنین به تعادل و مهارت آموزی مجدد در فعالیتهای ورزشی یا عملکردی خاص خود نیاز دارد.
چندین کار وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به آسیب دیدگی در ناحیه تیبیا فیبولار انجام دهید. این موارد شامل:
اصلاح بیومکانیک ضعیف مفاصل زانو یا مچ پا
برنامه تمرینات گرم کننده و کششی کافی قبل و بعد از ورزش
اصلاح عدم تعادل عضلات اندام تحتانی
استفاده از کفش و کفی کفش مناسب در حین ورزش
از افزایش ناگهانی دفعات یا شدت تمرین خودداری کنید
با وجود آسیب مفصل تیبیا فیبولار فوقانی به انجام دوباره فعالیت ورزشی برنگردید
ورزشکاران گاهی اوقات دچار آسیب دیدگی فوقانی مفصل تیبیا فیبولار میشوند که در بازگشت به ورزش خود مشکلات خاصی دارند. تکمیل برنامه توانبخشی کامل و تخصصی خود که توسط متخصص حرکات اصلاحی تجویز شده است بسیار مهم است تا در اسرع وقت و با خیال راحت فرد بتواند به ورزش برگردد.